Odprta Kuhinja

Mehka poletna prepletenka

A+   A-
Tako se lahko preprosto seznanite s tem, kaj pomeni pane bianco: pravi recept za poletna potepanja. Preskusili smo ga tudi z metodo tangzhong: poglejte tule.


Sestavine



  • 400 g moke tip 500

  • 2 žlički suhega kvasa

  • žlička soli (lahko malce več)

  • veliko jajce

  • 1,2 dl mlačnega mleka

  • 0,8 dl mlačne vode

  • 3 žlice oljčnega olja

  • Nadev

  • za dobro pest parmezana

  • za pest suhih paradižnikov v olju

  • 3 do 6 strokov česna

  • za manjšo pest sveže bazilike


Priprava


1. Vse sestavine za testo odmerimo v večjo skledo ali skledo stoječega mešalnika in začnemo gnesti bodisi na roke bodisi s kljuko mešalnika. Testo je precej mehko, gnetemo pa, dokler ni prožno in gladko.

2. Rahlo namastimo večjo skledo, preložimo testo in pustimo, da približno uro vzhaja: po volumnu naj se približno podvoji.

3. Ko presodimo, da je testo primerno vzhajalo, ga zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino, oblikujemo najprej v kroglo in pustimo še približno 10 minut; v tem času se bodo glutenske vezi znova sprostile in ga bo lažje oblikovati.

4. Pripravimo nadev: nasekljamo paradižnike v olju in čim bolj drobno tudi česen, naribamo ali nadrobimo sir, nasekljamo baziliko oziroma pripravimo druge sestavine, ki nam pričarajo okus poletja.

5. Znova se lotimo testa: razvaljamo ga v kvadrat, velikosti približno 50 x 20 cm.

6. Po njem enakomerno razporedimo nadev: na pogled ga bo malo, vendar pri tej obliki ne smemo pretiravati, sicer testo ne bo zdržalo in nam grozi, da bo na koncu vse videti kot zmešnjava.

7. Zvijemo po dolgem v štrukelj, zatesnimo konce in z zelo ostrim nožem zarežemo po polovici, a ne do dna, in pazimo, da začnemo in končamo nekaj centimetrov od zatesnjenega konca štruklja.

8. Potem štrukelj le zvijemo v obliko črke S in konca potlačimo pod osrednji del, da dobimo skoraj številko 8.

9. Pustimo, da znova vzhaja do dvojne velikosti.

10. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ko pane bianco znova vzhaja, ga porinemo v pečico: pečemo približno 35 minut odkritega in nato še 25 do 30 minut pokritega z alufolijo.

Preberite še:

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 15.7.2020 ob 20:07

Več iz te teme:

prepletenka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.