Odprta Kuhinja

Mehki goveji zrezki in krompirček

Odpri galerijo
A+   A-
Goveji zrezki, ki jih dušimo v omaki, se čudovito priležejo s hrustljavo pečenim krompirjem. Poleg ponudimo še sezonsko zelenjavo.


Velikokrat smo v dvomih, kako pripraviti goveje meso, da bo mehko in okusno. Nekateri prisegajo na marinado, drugi na povsem sveže meso. Toda resnica je drugje. Mehak zrezek je lahko le tisti, ki je iz primernega dela živali (hrbet in pljučna pečenka), ki je dobro zorjen (torej nikakor svež) in pripravljen po hitrem postopku. Ti kosi mesa so seveda visoko cenjeni in temu ustrezna je tudi njihova cena. Vsi drugi, od pleč do stegna, za primerno mehkobo zahtevajo daljšo toplotno obdelavo, zorenje ni obvezno, njihova cena pa je za večino dostopnejša. Vse ima torej svojo ceno in svoj namen, kar je prav, saj to ohranja raznolikost.

Goveji zrezki v pikantni omaki, pečen krompirček, zelenjavna priloga


Sestavine za 4 osebe.

  • 4 večji zrezki iz govejega stegna (ali plečeta)

  • žlica moke

  • malo olja

  • večja čebula

  • 2 stroka česna

  • 2 večji kisli kumarici

  • žlica vloženih kaper

  • 1 dl kisle smetane

  • žlica gorčice

  • lovorov list

  • 1 kg krompirja

  • žlica olja, sol

  • 2 korenčka

  • manjši šop belušev (ko so v sezoni)

  • cvetača ali zelenjava po izbiri


Priprava


1. Zrezke narahlo potolčemo. V ponvi segrejemo olje, jih v njem na hitro popečemo in preložimo na krožnik.

2. Čebulo narežemo na tanke rezine, česen grobo narežemo, kisle kumarice pa nasekljamo na drobne kocke.

3. V ponev stresemo čebulo in jo malce popražimo. Dodamo česen, kumarice, kapre, vse potresemo z moko, malce popražimo in razredčimo z zajemalko kropa. Vmešamo še smetano, gorčico, začinimo z lovorom in soljo.

4. V omako položimo popečeno meso, po potrebi prilijemo tekočino in pokrito dušimo uro in pol do dve uri. Med kuho večkrat premešamo in zrezke obračamo. Proti koncu po potrebi solimo.

5. Pečico segrejemo na 200 ºC.

6. Krompir olupimo, če je mlad, ga le operemo. Narežemo ga na manjše kose, stresemo v pekač, dodamo žlico olja, rahlo solimo in postavimo v segreto pečico za 20 minut, da se hrustljavo zapeče.

7. Korenček in drugo poljubno sezonsko zelenjavo skuhamo v sopari ali prav na hitro blanširamo v slanem kropu. Ponudimo jo ob mesu v omaki in pečenem krompirčku.
Priporočamo še: Kako pravilno shranimo govejo juho, da ne postane kisla

Naslovna fotografija: littleclie/Getty Images
Deloindom.si: Tako lahko čisto preprosto in nežno obrišete prah s sobnih rastlin
Datum Objave: 20.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

mesne jedigovedinagoveji zrezki v omaki

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.