Odprta Kuhinja

Mini mandljeve potičke s čokolado

Odpri galerijo
A+   A-
Zelo uporabno!Priprava 10 minut, vzhajanje 1 uro, čas peke 20–25 minut

Sestavine


- 500 g moke, jajce
- lupinica pol eko limone
- 100 g sladkorja, žlica ruma
- 50 g raztopljenega masla
- 2,5 dl mleka
- 20 g kvasa

Nadev
- 400 g mandljev, 100 g sladkorja
- žlica ruma, jajce
- lupinica pol eko limone
- sok pol limone
- 150–200 g jedilne čokolade
- 2–3 dl mleka

- in še: aluminijasta folija

Priprava


1. Iz naštetih sestavin zgnetemo običajno testo za potico in ga pustimo vzhajati dobro uro, da naraste na dvojno količino.

2. Za nadev zmeljemo mandlje in jim postopoma dolivamo vroče mleko, vendar ne vsega. Dodamo sladkor, rum, lupinico in sok limone, jajce, po potrebi še mleko. Dobiti moramo gosto tekoč nadev.

3. Čokolado narežemo na kockice in jo prihranimo.

4. Vzhajano testo razvaljamo na največ pol centimetra debelo v čim bolj pravilen pravokotnik širine 30 cm. Testo enakomerno namažemo z nadevom, potresemo s čokolado in začnemo tesno zavijati kakor običajno potico.

5. Na polovici širine, ko ima naš svaljek že premer 3–4 centimetra, ga odrežemo. Prečno narežemo na pol ali na tretjine.

6. Odtrgamo si vsaj 6 cm daljši kos alufolije, kot imamo dolg svaljek. Tega položimo na sredino, spodnji del folije prepognemo čezenj in tesno zvijemo do zgornjega roba, da bodo potičke med peko ohranile obliko. Konce pustimo odprte.

7. Urno dokončamo s preostankom nadevanega testa in drugimi svaljki.

8. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

9. Pripravljenim svaljkom, ki so med tem vzhajali približno 15 minut in se malenkost podaljšali, zdaj za prst stran zavihamo konce in jih postavimo na mrežico v segreto pečico. Pazimo, da se ne dotikajo drug drugega.

10. Pečemo jih 20–25 minut, ohladimo v foliji.
Opomba: Brez težav surove ali pečene zamrznemo.

Priporočamo še: VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 13.4.2019 ob 11:04

Več iz te teme:

mandljivelika nočmini potičke

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.