Odprta Kuhinja

Miške: to naredite, da bodo maškare zares navdušene

Miške ponudimo na način, kot bi naredili tortice na palčkah, tako imenovane cake popse. (Foto: Barbara Šabeder Jančič)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako poskrbeti za maškare, ki bodo kmalu zvonile, igrale in pele pred vrati? Imamo čudovito idejo, kako preproste miške spremeniti v popse.


Za prav posebne miške, ki bodo zaokrožile Rosanine flancate, Matejine jabolčne krofe ali letošnji hit pustnega cvrtja, ki ga je testirala Karina, smo zadolžili Barbaro Šabeder Jančič. Kdor spremlja našo prilogo, je imel priložnost spoznati, da se je izmojstrila v slaščičarko zanimivega formata in s sanjami o tem, da bi to nekoč lahko počela tudi profesionalno. Z nami vsak mesec podeli ideje, kako kuhati za otroke. In prav z mislijo nanje je nastal ta recept, za katerega menimo, da bo uspešnica tudi med odraslimi maškarami.

Vsi, ki ste se odločili, da boste pustne obiske posladkali z miškami, naredite takole: še tople kot običajno posujte s sladkorjem v prahu ali pa jih z malo domišljije okrasite kako drugače, denimo v klovne. Nato papirnate ali lesene palčke pomočite v stopljeno čokolado in zapičite v miške. Pospravite jih v hladilnik ali zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Vse podrobnosti, kako do mišjih popsov, pa v receptu.

Miške ponudimo na način, kot bi naredili tortice na palčkah, tako imenovane cake popse. (Foto: Barbara Šabeder Jančič)
Miške ponudimo na način, kot bi naredili tortice na palčkah, tako imenovane cake popse. (Foto: Barbara Šabeder Jančič)

Miške kot popsi


S kefirjem, medom in domišljijo.

 • 2 jajci

 • 3 žlice medu

 • 280 g kefirja

 • vrečka sladkorja z burbonsko vaniljo

 • 260 g gladke moke

 • vrečka pecilnega praška

 • ščep cimeta

 • rum po želji

 • vrečka limonovega sladkorja ali malo naribane lupinice bio limone


Dodatno

 • olje za cvrtje

 • čokolada za oblivanje, perlice


Priprava


1. Jajca, vaniljev sladkor in med penasto umešamo, masa naj dvojno naraste. Nato vanjo dodamo najprej kefir, pomešamo, nato še vse suhe sestavine (moko, pecilni, cimet, limonova lupinica). Po želji prilijemo še malo ruma.

2. Ko so sestavine med seboj dobro premešane in povezane, pustimo testo počivati 10–15 minut.

3. Pripravimo si olje za cvrtje in pekač s papirnatimi brisačkami, na katerega bomo odlagali ocvrte miške.

4. Olje segrejemo na primerno temperaturo: ročaj kuhalnice pomočimo vanj, in če je pravilno segreto, se naredijo drobni mehurčki.

5. Pri cvrtju si pomagamo z dvema jušnima žlicama: z eno zajamemo testo, z drugo pa ga polagamo v olje, pri čemer ga oblikujemo v miške. Cvremo po­stopoma, ko lepo zlato porumenijo na eni strani, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

6. Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in preložimo na pekač, prekrit s papirnatimi brisačkami, ki vpijejo odvečno olje.

7. Še tople miške posujemo s sladkorjem v prahu ali pa jih z malo domišljije spremenimo v miškine popse. To naredimo tako, da papirnate ali lesene palčke pomočimo v stopljeno čokolado in zapičimo v miške. Nato jih vsaj za uro damo v hladilnik ali še bolje v zamrzovalnik, da se čokolada strdi.

8. Ohlajene miške na palčki v celoti namočimo v stopljeno čokolado, nato pa s palčko rahlo potolčemo po robu posode, da odvečna čokolada odteče.

9. Preden se čokolada strdi, jih okrasimo še s perlicami, mrvicami … Zapičimo jih v stiropor in hranimo na hladnem.
Preberite tudi: Trik s suhim kvasom, ki vam bo v teh dneh prišel nadvse prav

Naslovna fotografija: Marina Bakush/Getty Images
Datum Objave: 16.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

miškemišji popsikefirjeve miške

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja