Mlečno-karamelna torta z jabolki

Karamela in jabolko spadata med najbolj kultne pare, nekam med Janka in Metko ter rit in srajco. Ta slastni duo je kot nalašč za prihajajoče praznike, še posebno če ga stlačimo v sladko lepotico, kot je ta torta.

V resnici pa pri tej torti ne gre za klasično karamelo, temveč za dulce de leche – karamelno mlečno zmes, ki se zaradi svoje prijetne kremnosti in bogatega okusa odlično znajde na vrhu skoraj vseh sladic. Če ga ne prodajajo ravno v lokalni trgovini, ga lahko pripravimo sami. Kljub izjemnemu okusu je njegova domača priprava nadvse preprosta, če uporabimo kondenzirano mleko in pečico. Na puhastem biskvitu se pod kremo z dulce de leche skriva želejasta plast iz jabolk in cimeta, piko na i na vrhu torte pa pribije še preliv iz dulce de leche.

Priporočamo še: Torta, ki bo pričarala zimsko belino

Sestavine

Za torto s premerom 20 cm.

Dulce de leche

  • 340 g gostega kondenziranega mleka (v tubi ali konzervi)

Jabolčni disk

  • 300 g jabolčnih koščkov (iz pribl. 3 velikih jabolk)
  • 2 žlici rjavega sladkorja, 2 lista želatine, pol žličke cimeta

Biskvit

  • jajce, 70 g moke, 50 g rjavega sladkorja
  • pol žličke cimeta, 25 ml olja, 35 ml mleka

Krema

  • 250 g maskarponeja, 2 jajci, 5 listov želatine
  • 400 ml sladke smetane za stepanje, 150 g dulce de leche

Preliv

  • 100 g dulce de leche, 100 g smetane, 2 lista želatine

Priprava

1. Biskvit: jajce in sladkor penasto stepemo. Primešamo olje in mleko, povsem na koncu pa še mešanico moke in cimeta. Testo vlijemo v tortni pekač, dno naj bo prekrito s papirjem za peko. Biskvit se peče 10–15 minut na 180 stopinjah.

2. Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati čist.

3. Dulce de leche: sicer bi lahko ta slastni preliv ušpičili iz navadnega mleka in sladkorja, a je dolgotrajno ždenje ob šporgetu preveč dolgočasno. Raje vključimo pečico in uporabimo kondenzirano mleko, ki je že slajeno. Pazljivi moramo biti, da uporabimo gosto kondenzirano mleko, ki je v tubi ali pločevinki!

4. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kondenzirano mleko čmoknemo v plitko stekleno posodo. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in dobro zatesnimo, nato pa jo vtaknemo v večji pekač, v katerega natočimo vodo. Voda naj sega malo pod rob steklene posode. Vse skupaj za 2 uri pospravimo v pečico.

5. Jabolčni disk: potrebujemo jabolčne koščke, ki jih dobimo z lupljenjem, izkoščičenjem in rezanjem jabolk. Vržemo jih v kozico skupaj s sladkorjem.

6. Pražimo jih, da se zmehčajo, nato jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Primešamo cimet.

7. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z jabolki. Nad ognjem mešamo toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.

8. Disk mora biti občutno manjši od torte, zato moramo zanj najti primerno velik pekač ali kaj podobnega. Midva sva uporabila kar skledo z ravnim dnom.

9. Ob dno izbrane posode tesno potisnemo prozorno folijo za živila, nato pa nanjo vlijemo jabolčno zmes.

10. Postavimo na hladno, da se jabolčna lužica strdi v čvrst želatinast disk.

11. Krema: sladko smetano električno premlatimo do stepene smetane.

12. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico.

13. Kozico pristavimo na nizek ogenj in segrevamo, da se želatina popolnoma raztopi.

14. Z električnim mešalnikom jo vmešamo v maskarpone.

15. K maskarponeju dodamo dulce de leche, čisto na koncu pa s spatulo še stepeno smetano.

16. Tortogradnja: biskvit postavimo na kartonast podstavek za torte. Okoli njega zategnemo nastavljiv tortni obroč. Po notranji strani obroča tesno namestimo acetatno folijo, ki bo poskrbela za lep rob torte. Biskvit izdatno namočimo z mlekom.

17. Na sredino biskvita postavimo jabolčni disk. Vse skupaj prelijemo s kremo in jo poravnamo. Nadobudno torto zdaj zapremo v hladilnik, kjer naj počaka, da se krema strdi.

18. Preliv: v kozico vlijemo sladko smetano in dulce de leche ter pristavimo nad srednje močan ogenj. Želatino namočimo v hladni vodi, počakamo, da se napoji, in jo ožamemo, nato jo damo v kozico s sladko smetano in dulce de leche. Mešamo, da se popolnoma raztopi. Dobljeni preliv malce ohladimo, nato pa zlijemo na torto.

19. Kot običajno mora torta pred zaužitjem na krajše počit­nice v hladilnik. Trajajo naj vsaj 6 ur, še bolje pa bo, če tortica tam počaka do naslednjega dne.

Priporočamo še: Ajdovi piškoti s pomarančo, kardamomom in pimentom

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed