Motovilec z jabolki in panceto

Solata, okoli katere se splača malce motoviliti. To je neverjetno okusna, aromatična in osvežilna zelenjavna skleda, ki popestri obrok.

Motovilec spada med najine najljubše osnove za solate, še posebno spajdašen s kuhanim jajcem. Njegova uporaba pa nikakor ne bi smela biti monotona, saj je izjemna podlaga tudi drznim in pisanim okusom, kot jih najdemo v tej različici. Jabolka poskrbijo za teksturni kontrast in svežino, aromatična stebelna zelena brzda sladkobo jabolk in preliva, hrustljava panceta pa čisto obnori brbončice, ko naletijo nanjo. Glede na okuse in teksture z vseh vetrov je za preliv te solate dovolj že (skoraj) klasični vinaigrette.

Motovilec z jabolki in panceto

  • 100 g motovilca
  • 1 rdeče jabolko
  • 100 g narezane dimljene pancete
  • pol stebla zelene

Solatni preliv

  • pol žlice gorčice
  • žlica majoneze
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 4 žlice olja
  • žlička medu,
  • sol, poper

Priprava

1. Za solatni preliv spravimo vse sestavine v isto posodico in jih z metlico intenzivno mlatimo, da dobimo gladko emulzijo.

2. Dosolimo ali popramo po okusu.

3. Rezine pancete v ponvi popečemo z obeh strani nad srednje močnim do močnim ognjem.

4. Jabolko razčetverimo. Iz vsake četrtine izrežemo peščišče, nato jo počez narežemo na tanke rezine.

5. Stebelno zeleno operemo in narežemo na zelo tanke rezine.

6. Motovilec operemo in osušimo, nato ga razporedimo po pladnju ali večjem krožniku.

7. Po njem potresemo rezine zelene in jabolka ter popečeno panceto.

8. Na koncu po solati razporedimo še preliv.

Priporočamo še: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Naslovna fotografija: Midva kuhava

Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana