Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Pozabite na nutellino zvezdo, zdaj vsi pečejo »volneni kruh«. To je recept, ki je popolnoma začaral ljubitelje peke.

Pred letom dni smo v tem času obsedeno pekli soda kruh ali pa se trudili, da bi si kvas sami razmnožili kar na zalogo. Letos te težave ni, še vedno pa zelo radi sami spečemo kvašene izdelke. Sila je postala navada in vonj po domačem kruhu nam je zlezel pod kožo. Tako kot recept za tega lepotca, ki je dobesedno obsedel ljudi po vsem svetu, tako zelo, da bo najverjetneje postal tako priljubljen kot nutellina zvezda, ki ste jo do zdaj preskusili že vsi, kajne?

Recept je postal viralen, ko ga je na svoj youtube kanal nedavno, konec februarja, objavila malezijska blogerka Apron, in očaral predvsem zaradi videza, saj spominja na klopčič volne, mnogi pa so komentirali, da je to najbolj mehak in puhast kruh, kar so ga kdaj jedli.

Pod drobnogled smo ga vzeli tudi sami, zato lahko priznamo, da se pridružujemo klubu navdušencev, ki pod ključnikom #woolbread delijo svoje rezultate na instagramu. Rezultat vidite na fotografiji, a nam ob sledenju postopka za ta tako imenovani volneni kruh ni šlo tako gladko kot drugim. Prvič se je zapletlo pri testu, saj je bilo nekoliko preveč tekoče, kar smo pripisali moki in smetani. Ključno je, da uporabite sladko smetano za stepanje (naj bo čim bolj gosta) in ne tiste za kavo ali kakršnega koli nadomestka, prav tako naj rumenjak in beljak ne tehtata več od 55 gramov. Najverjetneje pa boste porabili približno 25 g moke več, kot navaja recept.

Še en zaplet se pojavi – peka pri 170 stopinjah Celzija v slabih dvajsetih minutah. V naši pečici to seveda ni uspelo. Ko smo kruh vzeli iz pekača, je bilo jasno, da še ni nared, zato smo ga pekli še približno 10 minut.

Boste poskusili? Veselimo se vaših odzivov.

Volneni kruh

Za tortni model, ki ima premer 20 cm in je visok 7 cm.

  • 80 ml mlačnega mleka
  • žlička suhega kvasa
  • 300 g bele moke
  • žlička soli
  • 30 g sladkorja
  • jajce M (55 g), sobne temperature
  • 100 ml sladke smetane za stepanje, sobne temperature
  • 50 g suhih brusnic
  • 3 žlice mleka za premaz

Priprava

1. Kvas raztopimo v mleku in počakamo, da se aktivira (približno 5 minut).

2. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in sladkor. Dodamo sladko smetano, jajce in kvasec.

3. Najprej gnetemo na najnižji jakosti (1 do 2 od 10), da se sestavine povežejo, nato pa še 10 minut na malce višji, a ne premočni jakosti (2 do 3 od 10), da testo počisti posodo.

4. Testo oblikujemo v kroglo in ga vrnemo v posodo. Pokrijemo in vzhajamo, da dvojno naraste (to bo trajalo približno uro.

5. Brusnice nasekljamo. Mi jih nismo imeli in smo uporabili kandirane pomaranče, lahko pa se poigrate tudi s čokolado ali slanim nadevom. Uporabite domišljijo.

6. Delovno površino pomokamo in nanjo predenemo testo, ki ga kot torto razdelimo na 5 enakih delov. (Mi podlage nismo pomokali, temveč čisto malo namastili z oljem. Oblikovanje kruha nam gre tako lažje od rok, sploh oblikovanje kroglic).

7. Vsak košček testa oblikujemo v kroglico. Pokrijemo in vzhajamo 15 minut, da se gluten sprosti.

8. Nato vsako kroglico razvaljamo, nadevamo in oblikujemo kot v videu zgoraj.

9. Odlagamo jih ob obod namaščenega tortnega modela. Pokrijemo in vzhajamo še eno uro.

10. Pečico prižgemo na 170 stopinj.

11. Kruh premažemo z mlekom.

12. Pečemo približno 30 minut oziroma odvisno od pečice.

Namig: testo lahko obogatite z vaniljo in limonino lupinico, da bo še bolj dišeče in okusno.
Priporočamo še: Odlične štručke z luknjo brez kvasa, ki so obnorele družbena omrežja

Fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed