Ni kvasa, ni panike: recept za odličen soda kruh

Soda kruh z neverjetno hrustljavo skorjico za vse, ki te dni pri roki nimate kvasa.

Tjaša in Blaž, Midva kuhava, sta očitno tudi opazila stampedo na kvas. »Pot do odličnega domačega kruha je običajno tlakovana z izkušnjami in občutkom. Če kvas zamenjamo s sodo bikarbono, testa ni treba gnesti ali vzhajati, kruh pa bo vseeno pod rustikalno skorjo skrival mehko sredico.

Soda bikarbona je izjemno uporabna sestavina, prav pride v vseh kotičkih doma, tako pri čiščenju kot kuhi. Skupaj z jogurtom pa se v tem hlebčku obnaša enako kot pecilni prašek. Le pretiravati ne smemo z njo, ker lahko pusti neprijeten priokus.«

Priporočamo tudi: Pica brez kvasa

Sestevine za soda kruh

  • 500 g pšenične bele moke
  • zvrhana žlička soli
  • 360 g čvrstega jogurta
  • 90 ml vode
  • žlička sladkorja
  • žlička sode bikarbone

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Moko in sodo bikarbono zmešamo in presejemo v večjo posodo. Dodamo sladkor in sol.

3. Prilijemo zmes jogurta in vode (ali tekočega jogurta ali kislega mleka).

4. Sestavine na hitro zmešamo. Dobljeno testo stresemo na pomokan pult.

5. Roke si pomokamo in oblikujemo hlebček, ki je kar lepljiv.

6. Po njem potresemo moko, v vrh zarežemo križ in postavimo v ogreto pečico.

7. Kruhek pečemo 40–45 minut.

Namig: Če doma ne najdemo čvrstega jogurta, lahko namesto njega in vode uporabimo 450 ml tekočega jogurta. Če tudi tega ni, uporabimo domače kislo mleko – 450 ml mleka zmešamo z dvema žlicama kisa ali limoninega soka in počakamo, da nastane kislo mleko.
Kruh s sodo ima čudovit prerez in hrustljavo skorjico

Preberite tudi: Kuhanje v karanteni me je naučilo iznajdljivosti, skromnosti in premišljenega ravnanja s hrano

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana