Odprta Kuhinja

Najbolj hitro testo za pico, ki ga ne gnetemo

Fotografija: Paolo Paradiso/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pri roki moramo imeti instant suhi kvas in multipraktik z rezilom. Testo za pico bo hrustljavo, mehko in okusno.


Že dolgo časa vemo, da po dobro pico ni treba v Italijo. V Sloveniji poznamo kar nekaj odličnih picerij, seveda pa jo lahko pripravimo tudi sami doma. Z nekaj triki se lahko izjemno približamo tisti, ki bi si jo privoščili pri sosedih.

Verjetno ste že slišali, da največjo razliko pri pripravi testa naredi dolg počitek. Testo za napolitanske pice namreč pustijo vzhajati tudi po 48 ur. Obstajajo še nekatere druge zamudne skrivnosti, ki zagotavljajo ravno prav hrustljavo skorjico in takšne reči, a danes ne bomo upoštevali prav nobene izmed njih. Ravno obratno. Proti vsem pravilom in prepričanjem bomo po vzoru kulinarične poznavalke Patricie Wells pripravili testo za pico, ki ne potrebuje gnetenja, skupaj pa ga spravimo – ne boste verjeli – v hipu!

Precej čudna obljuba, se popolnoma strinjamo. A deluje. Particia v receptu namreč uporabi instant suhi kvas, ki med sestavinami sproži hitro reakcijo in poskrbi, da je testo na koncu ravno prav hrustljavo in mehko hkrati. Delovanje kvasovk pa pospeši še z dodatkom vode, v kateri je bila shranjena mocarela. Seveda smo vam priskrbeli tudi recept, ki ga najdete spodaj, še enkrat pa velja opozoriti, da na vrečki kvasa nujno poiščite besedo instant.

Hitro testo za pico  • 250 ml mlačne vode (oziroma mocareline vode ali mešanice obeh)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 420 g moke

  • 2 čajni žlički instant suhega kvasa

  • 2 žlički soli


Priprava


1. V steklenički zmešamo emulzijo tekočine in oljčnega olja. V multipraktiku z rezilom (tistim v obliki črke S) zmešamo moko, kvas in sol. Počasi dodajamo tekočino in pulziramo, dokler se ne oblikuje kepa testa. To bo trajalo nekje od 15 do 20 sekund. (Opozorilo: mogoče ne boste porabili vse tekočine.)

2. Testo lahko uporabimo takoj, ga zamrznemo ali pa v hladilniku hranimo do 5 dni. Ko si zaželimo pice, testo razvaljamo, obložimo s poljubnimi nadevi in pečemo pri 250 stopinjah Celzija.
Preberite še: Tedenski jedilnik: hitro, poceni in učinkovito

Fotografija: Vima/Getty Images
Datum Objave: 16.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

picatesto za picoinstant kvas

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.