Najboljše ideje, kako porabiti ostanke pusta
Odpri galerijo
A+ A-
Pripravili smo nekaj uporabnih predlogov, kam z ostanki pusta. Osredotočili smo se na svinjsko meso, ocvirkovko in seveda krofe.
V dneh, ko se poslavljajo maškare in je pričakovati, da se bo zima le umaknila pomladi, smo se zazrli v hrano, ki je ostala po odhodu pustnih šem. Nekako te tri jedi smo imeli v mislih: meso, ocvirkovko in, seveda, krofe. Katere nove jedi lahko pripravimo iz njih?
Svinjsko meso: sendvič, mesna omaka
Ena od jedi, ki nam lahko ostane v teh dneh, je svinjsko meso. Lahko je prekajeno in skuhano, lahko je na mizi svinjska pečenka. In kaj lahko storimo? Marsikaj: eden od klasičnih predlogov je ričet. Če nam ostane malo več pečenke, jo lahko narežemo na tanko in postrežemo podobno kot šunko, torej v sendviču. Lahko se odločimo za mesno omako, ki jo pripravimo na čisto klasičen način, le da namesto mletega mesa uporabimo ostanke pečenke, ki smo jih razrezali res na drobno. Torej: na malo maščobe prepražimo nasekljano čebulo, dodamo strt česen. Ko ta zadiši, v ponev dodamo nasekljano svinjsko pečenko in vse zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo in dodamo začimbe, denimo lovorov list in peteršilj, ter pokuhamo. Takšno omako lahko postrežemo s testeninami.
Narastek iz ocvirkovke
Kaj pa če nam ostane kos ocvirkove potice, špehovke? Če že vnaprej vidimo, da nam je bo ostal konkreten kos, jo lahko razrežemo na kose in shranimo v zamrzovalnik. Če je ocvirkovka še sveža, jo lahko v promet spravimo tudi tako, da jo narežemo na kose ter dopolnimo z dodatki po želji, denimo z rezinami kislih kumaric in malce sira – nastane prav okusen sendvič, ki je fin za zajtrk, malico ali večerjo.
Če pa je špehovka že bolj suha, bi kazalo iz nje pripraviti (zelenjavni) narastek. Takole smo si zamislili: v namaščen pekač razporedimo na kocke ali tanke rezine narezano špehovko. Sledi plast popražene zelenjave, denimo pora, korenja in cvetače, zatem znova plast špehovke in tako naprej, da z zmesjo zapolnimo pekač. Ko je zloženka sestavljena, zalijemo z mešanico jajc in mleka, na koncu lahko dodamo nariban sir. Pečemo vsaj pol ure v pečici, ogreti na približno 180 stopinj Celzija. Če zraven dodamo skledo solate, je tu prav imenitno kosilo.
Krofova zloženka
Še krofi: že pred časom nam je kulinarični tandem Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, ki ustvarjata pod imenom Midva kuhava, predstavil krofovo zloženko, nekakšno tortico. Recept zanjo najdete TUKAJ.
Naslovna fotografija:
Deloindom.si: Trik, kako pospraviti kable električnih napeljav, da vam ne bodo v napoto
Datum Objave: 19.2.2023 ob 10:02