Najboljši čokoladni fondant: trik, da bo jedro res tekoče

Bogat čokoladni fondant, znan pod imenom lava tortica, spada v sam vrh dekadentnih sladic, ki z velikim pokom končajo še tako ekstravagantno večerjo.

Srž te zvrnjene čokoladne sladice tiči v njenem tekočem čokoladnem jedru. V originalu je fondant ravno prav pečena čokoladna zmes, ki je zunaj krhka in pečena, v sredini pa še tekoča. To seveda pomeni, da je njena priprava zahtevna, popolno pečena pa je le redko. Poleg tega nekaterim ni všeč okus surovega biskvita, na kar spominja sredica sladice.

Midva ničesar ne prepuščava naključju, kaj šele sladico za božično večerjo! Pripravila sva fondant, ki ima zagotovljeno tekoče jedro. Trik je v hladnem ganachu, ki se med peko stopi še tako neukemu slaščičarju.

Ker gre za praznično večerjo, pa sva v sladico pretihotapila tudi liker Bailey’s, tako v fondant kot sladoled, ki ga spremlja.

Čokoladni fondant z aromatiziranim sladoledom

 • 90 g masla
 • 3 jajca
 • 50 g sladkorja
 • 150 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava
 • 1/2 stroka vanilje
 • 2 žlici likerja Bailey’s
 • 30 g pšenične bele moke

Čokoladni ganache

 • 50 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava
 • 50 ml sladke smetane
 • sladkor v prahu po okusu

Za posodice

 • maslo
 • beli kristalni sladkor

Sladoled z likerjem

 • 250 g vaniljevega sladoleda
 • 3 žlice likerja Bailey’s

Priprava

1. Čokoladni ganache: v kozici zavremo sladko smetano in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado. Mešamo, da se čokolada povsem stopi, nato sladkamo po okusu in postavimo za vsaj 2 uri v hladilnik.

2. Sladoled z likerjem: sladoled pustimo 15 minut na sobni temperaturi, da se malce zmehča. Nato prilijemo liker in dobro premešamo. Posodo postavimo v zamrzovalnik, da se sladoled spet strdi.

3. Priprava posodic za peko: vsako posodico po notranji strani radodarno premažemo z zmehčanim maslom, vanjo stresemo žlico belega sladkorja in jo obračamo nad globokim krož­nikom. Tako se bo sladkor prijel na dno in stene posodice, odvečni pa bo padel na krožnik. Postopek ponovimo z vsemi posodicami. Maslo poskrbi, da bo tortica lepo zdrsnila iz posodice, sladkor bo ustvaril hrustljavo karamelizirano skorjico.

4. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

5. Čokoladni fondant: v pisker zlijemo nekaj centimetrov vode, nanj pa postavimo skledo. Vse skupaj postavimo na šporget in tako pripravimo vodno kopel.

6. V skledo nalomimo čokolado in stresemo maslo. Mešamo, da se čokolada in maslo povsem stopita in dobimo žametno čokoladno zmes.

7. V drugo posodo stresemo jajca, sladkor, liker in semena polovice stroka vanilje.

8. Vse skupaj penasto sklofamo.

9. Čokoladno zmes zelo počasi vmešavamo v jajčno zmes, da se ta ne segreje prehitro. Postopoma primešamo še moko.

10. Maso natočimo v posodice skoraj do polovice, v sredino nadevamo 1–2 žlici hladnega ganacha. Potrudimo se, da ga na sredino spravimo čim več, a se ne sme dotikati robov.

11. Preostalo maso razdelimo med posodicami, da pokrijemo čokoladno jedro.

12. Posodice zvrstimo na pekaču, ki ga postavimo v pečico.

13. Po 11 minutah peke pri 220 stopinjah bo čokoladni fondant nared.

14. Postrežba: z nožkom zakrožimo okoli fondanta, da se pre­pričamo, da se ni prijel na posodico. Na posodico postavimo na glavo obrnjen krožnik, nato oboje zvrnemo in odstranimo posodico.

15. Fondant posujemo s sladkorjem v prahu, zraven pa čmoknemo kepico sladoleda z likerjem. Za piko na i dodamo še jagodičevje.

16. Zdaj pa veselo zarežemo in se čudimo.

Priporočamo še: Najbolj puhasti cimetovi polžki s smetanovim prelivom
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed