Najboljši pire krompir, ki ga lahko pripravite za praznični obed

Odpri galerijo
A+ A-
Mamljiva oreščkasta aroma rjavega masla in slane ikre dajo tej jedi novo razsežnost.
Pire s kaviarjem
Sestavine za dva.
- 2 srednje velika krompirja
- ščep soli
- žlica masla
- 0,3 dl sladke smetane
In še
- 30 g masla
- 100 g lososovih ali postrvjih iker
Priprava
1. Krompir olupimo, narežemo na enako velike kocke in damo kuhat v hladno slano vodo. Počasi kuhljamo nekaj minut, da se zmehča (od 6 do 8).
2. Kuhan krompir dobro odcedimo, nato ga pristavimo še za minuto, da izpari odvečna voda.
3. Sladko smetano pristavimo na šibek ogenj in jo segrejemo. Krompir pretlačimo na roke (nikoli z mešalnikom!), dodamo žlico masla, ogretega na sobno temperaturo, in mlačno sladko smetano.
4. V ponvi na srednje močnem ognju razpustimo maslo in ga pustimo toliko časa, da dobi lepo kostanjevo barvo. Pazimo, da ga ne zažgemo.
5. Krompir serviramo na topel krožnik, pokapamo ga z rjavim maslom in posujemo z ikrami.
Recept: Olga Cvetek
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 27.12.2019 ob 13:12