Napaka, ki jo naredimo z njoki iz trgovine

Kako se običajno lotite njokov, ki jih prinesete iz trgovine? Najverjetneje jih vržete v vrelo vodo, kot bi domače, kajne?

Kupljeni njoki v minutki priplavajo na površje in naznanjajo, da so zmagovalci, ko gre za hitro narejena kosila. A je kuhanje v vreli vodi najslabši možen način, zatrjujejo na portalu Bon Appétit. Pomislite, kdaj ste bili povsem zadovoljni, ko ste jedli krompirjeve blazinice s trgovske police? Najverjetneje so bile sluzaste in gumijaste, kajne?

Razvijalka receptov na omenjenem portalu se je dolgo ukvarjala s to težavo in k sreči dognala, da priljubljeno italijansko krompirjevo jed ne bi smeli nikoli skuhati v vodi. (To za domače njoke ne velja, da ne bo pomote!) Poskusite s peko v pečici ali v ponvi v družbi oljčnega olja, svetuje, da bodo zunaj zlato rjavi, znotraj pa prijetno mehki. Če jih spečemo skupaj s češnjevimi paradižniki, ki bodo spustili čudovito sladko omako, imate obrok na mizi v 25 minutah, obljublja. Poskusimo? Pa dajmo!

Sestavine za 4 osebe

  • ½ velike rdeče čebule, narezane na rezine
  • 2 velika stroka česna, neolupljena
  • 800 g češnjevega paradižnika
  • 500 g krompirjevih njokov, svežih s police ali iz hladilnika
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 pesti rukole
  • šopek natrgane bazilike
  • parmezan po okusu

Priprava

1. Pečico vključimo na 220 stopinj.

2. Na pekač stresemo čebulo, česen, paradižnik in njoke. Pokapljamo z oljčnim oljem, posolimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo.

3. Pekač potisnemo v pečico in jed pečemo 25 do 30 minut. Vmes enkrat ali dvakrat premešamo.

4. Naredimo polivko: česen, ki se je spekel v pekaču, odstranimo in iztisnemo njegovo sredico v skodelico in ga z vilicami zmečkamo. Primešamo limonov sok in malce olja ter solimo in popramo po okusu.

5. Po njokih potresemo rukolo, baziliko, naribamo parmezan in pokapljamo s polivko. Vse skupaj dobro pomešamo in jed razdelimo na krožnike. Dodatno začinimo s kakovostnim oljčnim oljem.

Je uspelo? Dober tek!

Priporočamo še: Jajca v paradižniku s skrivno sestavino: fantastičen zajtrk, ki nasiti, a ne obteži želodca

Naslovna fotografija: Elena_Danileiko/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana