Odprta Kuhinja

Napaka, ki jo naredimo z njoki iz trgovine

Odpri galerijo
A+   A-
Kako se običajno lotite njokov, ki jih prinesete iz trgovine? Najverjetneje jih vržete v vrelo vodo, kot bi domače, kajne?



Kupljeni njoki v minutki priplavajo na površje in naznanjajo, da so zmagovalci, ko gre za hitro narejena kosila. A je kuhanje v vreli vodi najslabši možen način, zatrjujejo na portalu Bon Appétit. Pomislite, kdaj ste bili povsem zadovoljni, ko ste jedli krompirjeve blazinice s trgovske police? Najverjetneje so bile sluzaste in gumijaste, kajne?

Razvijalka receptov na omenjenem portalu se je dolgo ukvarjala s to težavo in k sreči dognala, da priljubljeno italijansko krompirjevo jed ne bi smeli nikoli skuhati v vodi. (To za domače njoke ne velja, da ne bo pomote!) Poskusite s peko v pečici ali v ponvi v družbi oljčnega olja, svetuje, da bodo zunaj zlato rjavi, znotraj pa prijetno mehki. Če jih spečemo skupaj s češnjevimi paradižniki, ki bodo spustili čudovito sladko omako, imate obrok na mizi v 25 minutah, obljublja. Poskusimo? Pa dajmo!

Sestavine za 4 osebe



  • ½ velike rdeče čebule, narezane na rezine

  • 2 velika stroka česna, neolupljena

  • 800 g češnjevega paradižnika

  • 500 g krompirjevih njokov, svežih s police ali iz hladilnika

  • oljčno olje

  • sol in poper

  • 1 žlica limonovega soka

  • 2 pesti rukole

  • šopek natrgane bazilike

  • parmezan po okusu


Priprava


1. Pečico vključimo na 220 stopinj.

2. Na pekač stresemo čebulo, česen, paradižnik in njoke. Pokapljamo z oljčnim oljem, posolimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo.

3. Pekač potisnemo v pečico in jed pečemo 25 do 30 minut. Vmes enkrat ali dvakrat premešamo.

4. Naredimo polivko: česen, ki se je spekel v pekaču, odstranimo in iztisnemo njegovo sredico v skodelico in ga z vilicami zmečkamo. Primešamo limonov sok in malce olja ter solimo in popramo po okusu.

5. Po njokih potresemo rukolo, baziliko, naribamo parmezan in pokapljamo s polivko. Vse skupaj dobro pomešamo in jed razdelimo na krožnike. Dodatno začinimo s kakovostnim oljčnim oljem.

Je uspelo? Dober tek!
Priporočamo še: Jajca v paradižniku s skrivno sestavino: fantastičen zajtrk, ki nasiti, a ne obteži želodca

Naslovna fotografija: Elena_Danileiko/Getty Images
Datum Objave: 30.8.2021 ob 07:08

Več iz te teme:

njokihitro kosiločešnjev paradižnikkuhanje njokov

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja