Odprta Kuhinja

Napoletanska poletna klasika: frittata di spaghetti, ki jo Italijani radi vzamejo na plažo ali izlet

FOTO: ANA LOPEZ/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Jed, ki je značilna za regijo Kampanija, je stalnica na poletnih piknikih, izletih in celodnevnih obiskih plaž.

Fritatta di pasta - frtalja s testeninami - je eden tistih receptov, ki dokazujejo, da je v preprostosti največ okusa. Gre za priljubljeno jed z juga Italije (še posebej iz okolice Neaplja), ki se pogosto znajde na mizi po praznikih, piknikih ali kar tako - ko je treba porabiti ostanke. Rezultat? Hrustljava zunanjost, mehka notranjost in popolna kombinacija jajc, sira ter včerajšnjih špagetov.

Sestavine:

  • 250 g špagetov
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • 200 g stročjega fižola
  • bazilika, sol, poper
  • 6 jajc, 3 žlice olja

Priprava:

  1. Špagete skuhamo v slani vodi na zob.
  2. Medtem skuhamo omako. Stročji fižol v loncu podušimo s paradižnikom, solimo, popramo, začinimo z baziliko. Kuhamo, da se fižol zmehča.
  3. Omako odstavimo in vanjo vmešamo kuhane špagete. Malo ohladimo.
  4. Posebej razžvrkljamo jajca, jih solimo in popramo.
  5. Jajca prelijemo po špagetih z omako, dobro premešamo.
  6. Globoko in široko dobro ponev z oljem segrejemo, vanjo zlijemo jajčno zmes in nad šibkim ognjem pečemo 8–10 minut, da spodnja stran zakrkne. Preverimo z lopatico, ali frtalja lepo odstopi od dna.
  7. Nato na ponev poveznemo velik krožnik ali ravno pokrovko, ponev dvignemo in frtaljo zvrnemo na krožnik. Vrnemo jo v ponev in spečemo še po drugi strani, približno 5 minut.
  8. Pečeno damo na krožnik in narežemo na trikotnike. Ponudimo z zeleno solato s koruzo.

Pripravite jo lahko tudi iz ostanka špagetov. FOTO: Kristof Koman
Pripravite jo lahko tudi iz ostanka špagetov. FOTO: Kristof Koman

Pa še ena različica:

Izpustite stročji fižol, v omako vmešajte različno sezonsko zelenjavo, koščke mesa, rib, sira, rikote. To je jed, za katero ni enotnega recepta in je lahko vsakič drugačna.

image_alt
Že poznate zlato pravilo, ki prepreči, da bučke postanejo mokre in žvečljive?

Datum Objave: 3.7.2025 ob 07:07

Več iz te teme:

testeninešpagetifrtaljaprilogefrittata di spaghettiitalijanska hrana

Naročite se na e-novice:

FOTO: Mojca in Krištof Koman