Napoletanska poletna klasika: frittata di spaghetti, ki jo Italijani radi vzamejo na plažo ali izlet

Odpri galerijo
A+ A-
Jed, ki je značilna za regijo Kampanija, je stalnica na poletnih piknikih, izletih in celodnevnih obiskih plaž.
Fritatta di pasta - frtalja s testeninami - je eden tistih receptov, ki dokazujejo, da je v preprostosti največ okusa. Gre za priljubljeno jed z juga Italije (še posebej iz okolice Neaplja), ki se pogosto znajde na mizi po praznikih, piknikih ali kar tako - ko je treba porabiti ostanke. Rezultat? Hrustljava zunanjost, mehka notranjost in popolna kombinacija jajc, sira ter včerajšnjih špagetov.
Sestavine:
- 250 g špagetov
- pločevinka vloženega paradižnika
- 200 g stročjega fižola
- bazilika, sol, poper
- 6 jajc, 3 žlice olja
Priprava:
- Špagete skuhamo v slani vodi na zob.
- Medtem skuhamo omako. Stročji fižol v loncu podušimo s paradižnikom, solimo, popramo, začinimo z baziliko. Kuhamo, da se fižol zmehča.
- Omako odstavimo in vanjo vmešamo kuhane špagete. Malo ohladimo.
- Posebej razžvrkljamo jajca, jih solimo in popramo.
- Jajca prelijemo po špagetih z omako, dobro premešamo.
- Globoko in široko dobro ponev z oljem segrejemo, vanjo zlijemo jajčno zmes in nad šibkim ognjem pečemo 8–10 minut, da spodnja stran zakrkne. Preverimo z lopatico, ali frtalja lepo odstopi od dna.
- Nato na ponev poveznemo velik krožnik ali ravno pokrovko, ponev dvignemo in frtaljo zvrnemo na krožnik. Vrnemo jo v ponev in spečemo še po drugi strani, približno 5 minut.
- Pečeno damo na krožnik in narežemo na trikotnike. Ponudimo z zeleno solato s koruzo.

Pripravite jo lahko tudi iz ostanka špagetov. FOTO: Kristof Koman
Pa še ena različica:
Izpustite stročji fižol, v omako vmešajte različno sezonsko zelenjavo, koščke mesa, rib, sira, rikote. To je jed, za katero ni enotnega recepta in je lahko vsakič drugačna.
Datum Objave: 3.7.2025 ob 07:07
Več iz te teme:
Naročite se na e-novice:
FOTO: Mojca in Krištof Koman