Odprta Kuhinja

Nasveti za domače ocvirke, ki prekašajo tiste iz trgovine

Domači ocvirki (Foto: Ordasi Tatyjana/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Za dobre domače ocvirke potrebujemo kakovostne sestavine, pravo mero začimb, dovolj časa in nekaj izkušenj.

Ocvirki so v tradicionalni slovenski kuhinji globoko zasidrani. Če se malo sprehodimo po pokrajinah, najdemo celo paleto ocvirkov, ki se razlikujejo po videzu in teksturi, kar je odvisno predvsem od osnovne sestavine. Pripravimo jih namreč lahko iz čiste ali mesnate slanine, le iz trdih hrbtnih delov pa tudi iz mehkejše maščobe. Tudi načini hrambe so različni, lahko spravimo suhe ali jih zalijemo v mast. Stvar okusa in tradicije. Kot nam je povedala Anica Zabukovec z Ekološke kmetije Zabukovec iz Gabrijel na Dolenjskem, se pri njih še vedno držijo receptur, po katerih so na njihovi domačiji slanino cvrli že pretekli rodovi. Postregla nam je tudi z nekaj zelo konkretnimi nasveti, kako doma pripraviti ocvirke, ki bodo dosegli ali prekašali kupljene.

Najboljši je krškopoljec

Začne se pri izboru osnovne sestavine, Anica Zabukovec na podlagi lastnih izkušenj svetuje, da uporabimo slanino krškopoljskih prašičev, ki jih redijo tudi sami. Kot nam je povedala, so ocvirki iz te prijetnega, nekoliko sladkega okusa.

Kateri deli maščobe?

Trdi hrbtni slanini dodajo tudi manjši del mehke maščobe z drugih delov prašiča, iz česar nastane mast, vendar mora trda prevladovati.

Ocvirke dodamo nekaj minut pred koncem praženja. (Foto: Grafvision/Getty Images)
Ocvirke dodamo nekaj minut pred koncem praženja. (Foto: Grafvision/Getty Images)

Zmleti ali narezani

Slanino lahko zmeljemo ali narežemo, po besedah gospe Anice gredo v zadnjem času bolj v slast tisti iz narezane. »Pri nas jo narežemo na kocke, velike dva krat dva centimetra, posolimo, premešamo in pustimo stati čez noč, da se slanina razsoli. Šele potem lonec pristavimo na štedilnik in začnemo segrevati. Slanino cvremo počasi in jo večkrat premešamo. Dokler se maščoba ne raztopi, se lahko slanina prime na dno posode.

Dodatki

Čez čas dodamo začimbe, na 20 kg slanine tri ali štiri klinčke, vejico rožmarina, 2 lovorova lista, pet zrn popra in eno skorjico cimeta. Ne pozabimo na čebulo, v to količino dodamo tri, narezane na četrtine. Ko se ocvirki začnejo dvigati, vsebino lonca premešamo le še nekajkrat, da se ne razkuhajo.

Pravilna barva in shranjevanje

Kuhani ocvirki se dvignejo na površino in imajo zlato barvo, prav tako se zlato rjavo obarva čebula,« je strnila recept za slastne ocvirke. Ko so kuhani, jih nekoliko ohladimo, potem pa z lopatko poberemo iz masti in naložimo v posode, najraje steklene. Hranimo lahko suhe ali pa jih, tako tudi pri Zabukovčevih, zalijemo z mastjo, v kateri so se kuhali.

Priporočamo še: Vabljeni na spletno delavnico: eno testo, tri pustna cvrtja

 

 

 

 

 

Datum Objave: 23.1.2024 ob 10:01

Več iz te teme:

ocvirkimesne jedisvinjina

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja