Odprta Kuhinja

Nedeljska klasika: kruhovi cmoki

Bavarian bread dumplings served on a white platter, garnished with parsley, sauerkraut with bacon and a pretzel in the background
Odpri galerijo
A+   A-
Starega kruha ni treba zavreči, iz njega pripravimo številne okusne jedi, tako slane kot sladke.



Star kruh lahko porabimo na različne načine, za zajtrk ga prelijemo z vročim mlekom, rezine, namočene v mešanico jajc in mleka, pa zlato rjavo ocvremo. Za sladico pripravimo kruhov narastek s sadjem. Lahko ga posušimo in zmeljemo v drobtine. Ali pa naredimo kruhove cmoke: priljubljeno jed postrežemo k različnim omakam, bodisi mesnim ali brezmesnim. Tradicionalno se postrežejo k zrezkom v omaki, lahko so tudi samostojna jed. Zabelimo jih z ocvirki, maslom ali praženimi drobtinami, zraven pa postrežemo skledo solate. Priprava je sila preprosta.

Sestavine za 4 osebe


- 3 velike žemlje (cca 300 g) ali enaka količina kruha
- 1 čebula
- 2 jajci
- 2,5 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica olja
- 2–3 žlice moke
- šopek peteršilja
- sol, poper

Priprava


1. Žemlje zrežemo na majhne kocke in jih stresemo v skledo. Jajca, mleko in kislo smetano razžvrkljamo in dodamo kruhu. Dobro premešamo.

2. Na olju prepražimo nasekljano čebulo. Pustimo, da se ohladi, in dodamo k žemljam. Peteršilj sesekljamo in potresemo po masi. Dobro premešamo oziroma pregnetemo z rokami, da dobimo kompaktno zmes. Dodamo moko po potrebi in še enkrat pregnetemo.

3. Iz mase oblikujemo cmoke in jih 10–15 minut kuhamo v osoljeni vodi.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Bučni kruhki z ocvirki

Datum Objave: 18.11.2017 ob 17:11

Več iz te teme:

kruhkosilovečerjacmokizero wastekruhovi cmoki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja