Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: preprosta galeta z marelicami

Odpri galerijo
A+   A-
Hitra različica pite, ki vedno navduši tistega, ki se mora ob kuhanju nedeljskega kosila ubadati še s sladkim poobedkom.



Testo zmeša kuhinjski robot, mi pa zgolj narežemo marelice in jim dodamo nekaj čarobnih priboljškov, da bo vse skupaj še bolj omamno. To naredimo tik pred oblaganjem testa, sicer bodo marelice, sploh če so že bolj zrele, postale pocaste. Galeta bo najbolj izvrstna še malce topla in s kepico dobrega vaniljevega sladoleda.

ni podpisa
ni podpisa

--
Galeta z marelicami


Krhko testo

  • 125 g polnozrnate moke

  • 125 g bele moke

  • 50 g mandljeve moke

  • 1 žlička pecilnega praška

  • 2 žlici sladkorja

  • 150 g mrzlega masla

  • ščepec soli

  • 1 jajce

  • 1 rumenjak

  • lupinica limone


Nadev

  • 500 g čvrstih marelic

  • šilce viskija

  • 2 žlici sladkorja

  • sok pol limone

  • 2 žlici praška za vaniljev puding


Za sklep

  • razžvrkljan beljak

  • kristalni sladkor


Priprava


1. Vso moko, pecilni prašek, sladkor, sol in maslo, narezano na koščke, damo v multipraktik z nožem za sekljanje.

2. Strojček vklopimo. Mešamo tako dolgo, da dobimo videz dobro mletih drobtin.

3. Nato dodamo mokre sestavine: jajce, rumenjak in lupinico. Multipraktik vklapljamo v kratkih presledkih, dokler se testo ne sprime.

4. Oblikujemo ploščat hlebček, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo za vsaj pol ure v hladilnik.

5. Pečico segrevamo na 190 stopinj.

6. Marelice izkoščičimo in narežemo na rezine.

7. Testo razvaljamo na približno 3 milimetre debelo (lahko naredimo eno večjo galeto ali dve manjši). Košček odškrnemo in oblikujemo listke. Valjamo med dvema papirjema za peko, da testu ne dodajamo preveč moke. Prav tako pa bo podlaga že na papirju, ki ga bomo le preložili na pekač in se izognili temu, da bi nam vse skupaj razpadlo.

8. Podlago premaknemo na pekač.

9. Marelicam dodamo vse preostale sestavine za nadev in jih pomešamo. Krožno jih razporedimo po razvaljanem testu, pri tem pa pustimo za dva prsta roba, ki ga na koncu zavihamo proti notranjosti. Ker je testo zelo krhko, si pri tem lahko pomagamo s papirjem za peko.

10. Rob in listke premažemo z beljakom in izdatno posujemo s kristalnim sladkorjem.

11. Pečemo približno 45 minut.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Metin sirup: priročna ideja, kam s presežkom mete na vrtu

Fotografije: Mateja Delakorda
Datum Objave: 28.7.2021 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: