Odprta Kuhinja

Neskončni kvas: pol žličke suhega in do smrti ste preskrbljeni

cof
Odpri galerijo
A+   A-
Kaj bo, če zmanjka kvasa? Vsi o tem govorijo, mi pa smo zares preskusili metodo naših babic, ki jo bomo poimenovali neskončni kvas.Naš recept za kruh brez gnetenja vključuje za mnoge neverjetno majhno količino kvasa: pičle pol žličke za nekaj manj kot pol kilograma moke. A zdaj, ko ostajamo doma, še najmanj nas pa mika, da bi vsak dan letali v trgovino po svež kruh, se tudi te pol žličke počasi nabere: pečemo vsak dan, zaloga kvasa, ki smo si jo morda nakupili, pa kar kopni. Čas je za neskončni kvas!
Sodelujte: Nagradni natečaj: najlepša kuhinja

Droži? Nimamo jih vsi. Tako pa si lahko pomagamo.


Poleg tega recepta, ki vam ga priporočamo mi, so droži najbolj očiten odgovor množice ljudi, ki so se prav zaradi omamnega okusa domačega kruha znova lotile peke doma. Kaj pa, če droži nimamo ali vam ne uspejo? Meni, na primer, v več poskusih niso.

V številnih zapisih najdemo podatek, kako so se tega lotevali v starih časih, legendarna podoba stare mame, ki mesi ogromne ržene hlebce iz mentrge je to. Vedno znova so vsi omenjali, da so te ženice vedno, ko je kruh vzhajal, odvzele za manjšo pest velik kos testa in ga posušile ter naslednjič uporabile kot začetek kvasnega nastavka.

Legenda in romantika so lepe. Vendar: ali to zares deluje? Je delovalo samo v starih časih, ko je bilo vse še bolj naravno?

Po korakih in dnevih: kako do neskončnega kvasa?


Poskusili smo. Vsi, ki so imeli možnost to zgodbo preveriti pri lastnih babicah, so mi posredovali svoje informacije in začela sem postopek.

1. Nedelja: posušimo košček testa


Od vzhajanega testa za kruh, ki sem ga pripravljala po neštetokrat preverjenem receptu za kruh brez gnetenja, sem odvzela košček in ga na krožniku postavila v špajzo, k odprtemu oknu in prepihu ter sušila. Taki koščki so se nekdaj sušili običajno teden dni, do naslednje peke, moj pa samo en dan in pol, kar pomeni, da je imel trdo skorjico, znotraj pa je bil mehak, podobno kot munch mellow (nedelja).

Košček testa, preden se je posušil
Košček testa, preden se je posušil

Ponedeljek: naredimo nastavek


Natrgala sem torej ta polsuhi košček in ga (ponedeljek popoldne) zalila s točno toliko vode, kolikor se je porabi za hlebček iz našega osnovnega recepta, in dodala dve žlici bele moke. Pomešala, vendar ni bilo mogoče raztopiti vsega, tako da so koščki plavali kot žganci v mleku.

To je bil resnično neobetaven pogled. Potem sem to vse skupaj postavila na mesto, kjer običajno vzhajam kruh in upala, da bodo nekaj prispevale tudi bakterije, ki so v zraku.

Nastavek
Nastavek

Torek: zamesimo kruh


Naslednje jutro (torek zjutraj) v tem kvasnem nastavku ni bilo videti nobenega znaka življenja. Moka se je posedla na dno, skupaj z žganci. Ker pa je bilo treba poskus speljati do konca, sem to vseeno zlila v tri skodelice moke (nekaj manj kot 500 g), dodala žličko in pol soli, pokrila z vlažno krpo.

Testo je bilo videti drugače kot ob običajni peki brez gnetenja, nekako svileno gladko. V tem trenutku sem se predala misli, da iz tega ne bo nič, za primerjavo delovanja, pa sem zamešala še polbeli kruh po standardnem postopku, s pol žličke kvasa. Slednji je vzhajal po mojih predvidevanjih, testo z domačim nastavkom nič.

Po približno šestih urah, prvi žarki upanja: naredilo se je nekaj mehurčkov, ki se tam niso mogli znajti po naključju. Drugi kruh je medtem narasel že skoraj do konca, kajti dan je bil izrazito topel.

Testo vzhaja
Testo vzhaja


Po desetih urah sem znova pogledala. Presenečenje popolno: kruh z domačim nastavkom je vzhajal na točno dvojno količino, z več velikimi in skoraj nobenim srednje velikim mehurčkom, vendar z izjemno lepo, še vedno svileno teksturo. Drugo testo, ki je bilo pripravljeno s suhim kvasom, je medtem že začelo upadati, kar se vidi po vdolbini, ki se začne delati na sredini.

Oba hlebčka sta se spekla po enakem postopku kot vedno, kruh z domačim nastavkom ima natančno pravo »gostoto« in razmerje med luknjami in testom.

Prerez natančno pravo »gostoto«
Prerez natančno pravo »gostoto«


In zdaj vam lahko rečemo: da, če imate pol žličke kvasa, za prvi hlebec, imate kvasa dovolj za ves kruh, ki ga boste spekli do konca življenja.

Vsaj ena stvar, glede katere se torej lahko sprostimo. Pa ne pozabite vsakič, ko mesite kruh, posušiti košček za prihodnjo peko.

cof
cof


 
Uporabno: 5 najbolj priljubljenih receptov za kruh

Preberite tudi: Na svež zrak bre druženja: na travnik po regrat

Polet priporoča: Ali znamo pravilno oprati športna oblačila

Na Mični opozarjajo: Devet predmetov, na katerih je največ mikrobov (in se jih dotikate vsak dan)
Datum Objave: 23.3.2020 ob 08:03

Več iz te teme:

kruhRecepti iz karantenekvasdrožineskončni kvas

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.