Njoki z rumeno bučo in brstičnim ohrovtom

Brstični ohrovt je prava zimska delikatesa. Rahlo grenek okus popravijo njoki s sladko bučo, kiselkast odtenek pa dodajo sušeni paradižniki.

Sestavine za štiri

Za njoke
– manjša hokaido buča
– bela moka
– polenta (po potrebi)
– sol in poper
– muškatni orešček

Za omako
– pol kilograma
– brstičnega ohrovta
– par šalotk
– pol glavice česna
– 50 g suhih paradižnikov
-sol
– 50 g indijskih oreščkov
– suh rdeč čili v mlinčku
– olje

Priporočamo še: Kako pripraviti brstični ohrovt, da boste v njem zares uživali

Priprava

1. Bučo prerežemo, z žlico očistimo vlaknasto sredino s semeni, nato jo olupimo z lupilcem (z nožem gre zelo težko) in narežemo na rezine.

2. Naložimo jih na peki papir in pečemo v pečici, da se zmehčajo. Lahko bi jih spekli v ponvi, bodo pa bolj mastne in bo treba v testo za njoke umesiti več moke.

3. Ohlajeno bučo pretlačimo v pire, solimo, popramo in previdno začinimo z muškatnim oreščkom, ker je to močna začimba.

4. Za omako očistimo in razpolovimo glavice brstičnega ohrovta. Šalotke in česen fino nasekljamo. Suhe paradižnike narežemo na trakove. V večji ponvi na olju popražimo šalotko in česen, dodamo brstični ohrovt in paradižnike, zalijemo s čisto malo vode in pokrito dušimo, da se glavice zmehčajo, ne pa razkuhajo. Solimo po okusu, suhi paradižniki so po navadi precej slani.

5. V manjši ponvi na olju popražimo po dolgem razpolovljene indijske oreščke.

6. Zavremo večjo količino vode in jo solimo. Pretlačeni buči dodamo le toliko moke, da lahko oblikujemo mehke njoke. Manj moke, bolj rahli bodo. Če so njoki zelo lepljivi, dodamo malo polente in pustimo vsaj
deset minut.

7. Njoke dajemo sproti v nežno brbotajočo vodo in tiste, ki izplavajo, s penovko prestavljamo v ponev z
omako. Kuhamo jih le minuto ali dve. Ko so vsi njoki kuhani, povremo tekočino, če se je je v ponvi preveč nabralo. Po vrhu nameljemo rdeč čili in krožnike zaključimo s popraženimi indijskimi oreščki.

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana