Obara: tako jo skuhamo, da je še bolj okusna, a ne premastna

Nekoč je bila obara ali ajmoht polna masti, a to staro slovensko jed lahko pripravimo na bolj sodoben in zdrav način.

Kuharice stare šole so obaro oziroma ajmoht pripravljale po receptih, ki danes marsikomu, ki sledi pravilom zdrave kuhinje, postavi kocine pokonci. Meso so namreč popekle na svinjski masti, piščančje meso so uporabile kar s kožo, že tako mastno juho pa so zabelile s krepko žlico ali dvema ocvirkov, ki so jih prej popražile v ponvi. Tak ajmoht je že zgodaj dopoldne brbotal na štedilnikih knapovskih kuhinj, kjer je veljalo, da mora biti hrana krepka in močnega okusa, ajmoht pa spada med jedi, ki so postane in pogrete še boljše.

Kakšna je pravzaprav definicija te jedi, ki velja za staro slovensko narodno jed, pripravljeno iz različnih vrst mesa, tudi drobovine, in zelenjave?

Običajno oboje mečemo v isti koš, češ da gre za eno jed dveh imen. Starih knapov iz Posavja in Zasavja tako ne boste slišali, da gredo na obaro, ampak na ajmoht. Medtem pa v več kot štiri desetletja stari kuharski knjigi Ta dobra stara kuhinja, ki jo je napisal Pavle Hafner po receptih svoje babice, lahko preberemo, da gre za sicer podobni jedi, a se razlikujeta v eni podrobnosti. Za obaro namreč osnovne sestavine, torej meso in zelenjavo, najprej prepražimo na maščobi, medtem ko jih za ajmoht pristavimo in kuhamo le v vodi. Če gremo raziskovat med starejšimi kuharicami, pa ugotovimo, da je imela vsaka svoj nekoliko prirejen recept.

Da bo obara bolj okusna

V tej preprosti, a okusni jedi se najpogosteje znajdeta piščančje ali telečje meso, lahko pa tudi kunčje. Če imamo piščanca, obvezno dodamo dele s kostmi, kot so hrbti in vratovi, medtem ko so od teletine primerni vrat, pleče ali prsi. Obara je sicer nekoliko gosta, vendar je praviloma ne gostimo z zatepom ali prežganjem. Skoraj obvezno jo na koncu okisamo, običajno z vinskim ali jabolčnim kisom, lahko pa tudi z limono. Zato pa v obaro zakuhamo močnate dodatke, žličnike, krompir ali testenine, ali pa posebej skuhamo in postrežemo zraven žgance. K telečji najbolje pristojijo ajdovi žganci, zanimiva pa je tudi kombinacija s koruznimi. Če zmanjka časa za kuhanje žgancev, na hitro pripravimo polento ali v obaro pomakamo koščke kruha.

K telečji različici se čudovito podajo ajdovi žganci. (Foto: dulezidar/Getty Images)
Priporočamo članek: Žganci: tako jih boste končno znali skuhati

Piščančja obara

Zanjo porabimo vse dele živali, hrbte in vratove, le kožo odstranimo, da ne bo premastna.

Piščančja obara ali ajmoht bo še bolj nasitna, če vanjo zakuhamo žličnike, ki jih pripravimo iz moke in jajc. Testo naj bo srednje gosto, nekaj med vlivanci in cmoki. Žličnike oblikujemo z žlico, kakopak, in jih v juho zakuhamo tik pred koncem, kuhani bodo namreč v približno petih minutah. Če nimamo časa ali volje za žličnike, lahko v obaro zakuhamo tudi testenine.

Za 4 osebe.

 • 0,5 kg piščančjega mesa s kostmi
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 2 do 3 korenčki
 • 1 koleraba
 • 1 korenina peteršilja
 • 1 steblo zelene
 • sol, poper, lovor, majaron, timijan
 • sveži peteršilj
 • olje, kis
 • 1,5 l jušne osnove

Priprava

1. Meso narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenje, korenino peteršilja in kolerabo očistimo in narežemo na kocke. Zeleno in peteršilj operemo.

2. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro popečemo meso.

3. Preložimo ga v drugo posodo in na istem olju svetlo prepražimo čebulo in česen.

4. Dodamo meso, zelenjavo in pražimo še nekaj minut.

5. Solimo in popramo, dodamo lovor, majaron in timijan in zalijemo z jušno osnovo.

6. Kuhamo dobre pol ure, na koncu prilijemo nekaj curkov kisa.

Priporočamo še: Pozabite na miške, tole cvrtje iz le dveh sestavin boste oboževali letos

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Angelika Heine/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana