Ocvrt krompirček

Marljiv kmet ima hrustljav krompir.

Pomfri je klasika, ki v restavraciji navdušuje, doma pa kruto razočara. Vsak, ki se je kdaj lotil priprave doma, je krompir verjetno preprosto narezal in vrgel v olje, potem pa bil deležen žalostno razmočenega in mehkega pomfrija. V obsedenem lovu na perfekten ocvrti krompirček sva izoblikovala postopek, sestavljen iz treh faz. Čeprav se zdi na prvi pogled priprava zapletena, gre za preproste korake, ki se jim splača slediti. Potem ko bodo prvič ugriznili v pomfri s tankim hrustljavim oklepom in mehko sredico, ga bodo bližnji hoteli imeti vsak dan na sporedu. Ker se zraven poda drzna omaka, sva na hitro pripravila preprosto pikantno majonezo.

Pozor! Delo z vročim oljem je lahko zelo nevarno. Če se olje morda vname, ga ne smemo poškropiti z vodo! Brez panike posodo pokrijemo s pokrovko, da prekinemo dovod zraka, in ugasnemo kuhalno ploščo.

Sestavine

– 5 velikih krompirjev
– olje za cvrtje
– sol, jabolčni kis

Pikantna majoneza

– 3 žlice majoneze
– 2 žlički čilijeve omake sriracha

Priprava

1. Majoneza: ker ima priprava krompirja veliko korakov, omako pripravimo z levo roko. Majonezo in sriracho (sladko-kislo čilijevo omako) površno zmešamo.

2. Krompirja: priprava popolnega pomfrija se začne že pri izbiri krompirja. Ta naj bo označen kot primeren za cvrenje, saj imajo te sorte večjo vsebnost škroba in manjšo vsebnost vode. Pri voskastem krompirju z več vode lahko nastane votel krompirček, ko voda med cvrtjem izpari.

3. Krompir olupimo in po dolgem natančno narežemo na 0,5–0,8 cm debele rezine. Vsako rezino narežemo na palčke, ki naj bodo enako široke.

4. Če krompir narežemo na predebele kose, bo ocvrt hitreje izgubil hrustljavost.

5. Narezan krompir speremo pod tekočo vodo, da se znebimo škroba s površja.

6. Prva faza – kuhanje: s kuhanjem pripravimo osnovo tako za mehkobo kot hrustljavost. Z dodatkom kisa pa upočasnimo razpad pektina v krompirčku, zaradi česar ostane lepe oblike in se ne spešta.

7. V velik pisker z 2 litroma vode stresemo 2 žlički soli in vlijemo dve žlici kisa. Zavremo, nato pa vanj vržemo naš nadobudni krompirček.

8. Kuhamo ga 10 minut, nato pa odcedimo in takoj razporedimo po kuhinjski brisači.

9. Vroč krompir pustimo 10 minut, da z njega izpari voda in se osuši.

10. Druga faza – cvrenje prvič: potrebujemo primerno posodo, še bolje pa kar cvrtnik. Midva uporabljava litoželezno posodo z visokim robom, saj bolje ohranja toploto.

11. S prvim cvrenjem poskrbimo, da bo krompir v sredini puhasto mehek.

12. Na srednje močnem ognju segrejemo olje na približno 200 stopinj. Če vanj frcnemo krompirček, mora podivjano zacvrčati, po dobre pol minute pa začeti rjaveti.

13. Krompirček moramo obvezno ocvreti v več rundah, drugače se temperatura olja preveč zniža in pomfri ne bo uspel.

14. Tretjino krompirja previdno stresemo v olje in ga cvremo 1 minuto.

15. Postopek ponovimo s preostalima tretjinama.

16. Krompirček zložimo na papirnato brisačko in počakamo, da se popolnoma ohladi, približno pol ure.

17. Zdaj lahko takoj nadaljujemo s tretjo fazo, lahko pa krompirček stlačimo v vrečke in zamrznemo za drugič. Pravzaprav je to zaželeno, saj ta korak še dodatno vpliva na hrustljavo-mehek krompirček.

18. Tretja faza – cvrenje drugič: v končni fazi dobi krompirček svojo znamenito hrustljavo skorjico.

19. Olje spet segrejemo na 200 stopinj in v njem v treh rundah ocvremo krompirček.

20. Tokrat to traja 3,5–4 minute, odvisno od debeline krompirčka.

21. Ocvrt krompirček mora biti zlato rumene barve z mini mehurčki na površju.

22. Takoj ga postrežemo in pomlatimo. Ves trud je poplačan, ko krompirček s hrskom prelomimo, v njem pa se skriva puhasta sredica.

Poizkusite še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana