Odličen in preprost veganski sladoled

Veganski sladoled iz zamrznjenega sadja in s skrivno sestavino, zaradi katere bo okus pravo presenečenje.

Tako kot sta navadni in pravi pelin dve različni vrsti in se njuna kemijska sestava ter uporaba popolnoma razlikujeta, sta tudi orjaški dežen in navadni dežen dve različni vrsti. Prvega se bojimo, ker je tujeroden in povzroča hude opekline. Drugi raste na naši zemlji že od nekdaj in ga uporabljamo za pripravo najodličnejših receptov. Preden ga torej nabirate, se prepričajte, da ne stojite pred orjaškim dežnom. Orjaški je višji od našega navadnega, dlačice na steblu imajo rdečkasto narastišče, listi pa so globoko deljeni in z nazobčanim robom, česar navadni dežen nima.

Sladoled s karameliziranim dežnom

  • 5 čim bolj zrelih banan
  • skodelica jagod
  • pomaranča
  • ščep soli

Preliv

  • stebla navadnega dežna
  • žlica sladkorja

Priprava

1. Priprava sladoleda: banane in jagode skupaj s sokom ene pomaranče in ščepcem soli zmešamo v blenderju. Zamrznemo.

2. Čez nekaj ur (ali naslednje jutro) mešanico še enkrat zmešamo v blenderju. Zamrznemo.

3. Pred serviranjem naj sladoled stoji v hladilniku uro ali dve, da ga lažje postrežemo.

4. Karamelizirani dežen: stebla navadnega dežna olupimo in na drobno narežemo. V ponvi karameliziramo sladkor. Dodamo narezani dežen in zalijemo z žlico ali dvema vode. Pustimo, da se duši 5 do 10 minut. Postrežemo k sladoledu.

Priporočamo še: Trapasto preprost sirni kolač, ki bo postal vaša stalnica

Fotografije: Sonja Ravbar

Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed