Odprta Kuhinja

Odličen recept za dödole

A+   A-
Ne, to niso krompirjevi žganci!


Dödoli. Ne, to niso krompirjevi žganci! Stara prekmurska jed in recimo, da se boste Neprekmurci, tako kot se boste namučili pri izgovoru ö-ja (za polomljen jezik ne odgovarjam), morali malo namučiti tudi pri kuhanju dödolov. Postopek priprave je sila preprost, vendar če jih še niste kuhali, predlagam, da si, če nimate močnih stegen, poiščete moško pomoč, ker drugače dödoli ne bodo dödoli, ampak žganci.

Sestavine


- 1 kg krompirja
- voda (koliko, izveste v nadaljevanju)
- 700–800 g moke, sol

Zabela
- lonček kisle smetane, čebula
- žlica svinjske masti, ki jo lahko nadomestimo z oljem ali zaseko

Priprava


1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat v slano vodo. Uporabimo večji lonec, da bomo pozneje lažje mešali. Vode naj bo toliko, da sega za dva prsta nad krompir.

2. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo moko. Ne mešamo, ampak naredimo s kuhalnico v sredini luknjo ali dve, da bo voda lažje poparila moko. Pokrito kuhamo 10 minut ali dokler ni vsa moka poparjena.

3. Odlijemo vodo (ne čisto vse), vzamemo največjo kuhalnico, kar jih premoremo, stisnemo pisker s stegni (verjemite, da če vam ga ne bo kdo drug držal, je ta varianta najboljša) in mešamo, dokler se moka in krompir popolnoma ne spojita, postaneta lep­ljiva oziroma dokler nam roke skoraj ne odpadejo od bolečine. V dödolih ne sme biti ne grudic moke ne krompirja, pa tudi premehki ne smejo biti.

4. Za zabelo narežemo čebulo na kolobarje, jo na masti zlato prepražimo, dodamo kislo smetano in vse skupaj prevremo.

5. Dödole z vilicami natrgamo v manjšo skledo, v kateri jih bomo postregli. Čeznje polijemo zabelo.

7. Praženi dödoli: dödole, ki jih nismo prelili z zabelo, v ponvi na malo maš­čobe prepražimo do zlato rjave barve oziroma hrustljave skorje.
Namigi: »Dödole smo doma vedno jedli kot samostojno jed za kosilo, danes pa jih večinoma strežejo kot prilogo. Če jih delamo za prilogo, zmanjšamo sestavine za polovico. Če ne maramo čebule, jih lahko zabelimo z ocvirki. Kot otroci smo se, medtem ko nam je mama za večerjo pražila ostanke dödolov, ves čas vrteli okrog štedilnika in sproti pobirali zlato hrustljavo skorjico iz ponve.«

Priporočamo: Kako prepoznati dober pršut?

Recept in fotografija: Urška Fartelj
Datum Objave: 28.11.2018 ob 09:11

Več iz te teme:

krompirUrška Farteljdödoli

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja