Odlična hitra jed, ki jo naredite z ostankom krompirjevega pireja
Krompirjev pire je pogosta priloga najrazličnejših jedi in tudi poleti se na krožniku često znajde ob porciji polnjenih paprik, kumaričnega zosa ali čuftov. Če nam ga kaj ostane, včasih nismo prepričani, kaj bi z njim. Pogrevanje pretlačenega krompirja se namreč marsikomu ne zdi preveč mamljiva ideja. A to še ne pomeni, da ga moramo zavreči. Pire je namreč lahko odlična glavna sestavina za druge jedi.
Gotovo veste, da iz pireja lahko pripravimo odlične njoke. Danes pa bomo pripravili nekaj drugega. Jed, ki je v poletnem času lahko odličen prigrizek, ob skledi solate pa zadostuje tudi v vlogi glavne jedi. Recept zanjo smo našli na instagramu in zdela se nam je iznajdljiv način, kako porabiti presežek krompirjeve priloge. Krompirjevi polpeti s sirom so lahko tudi krasen prigrizek, ki ga s seboj vzamemo na plažo. V originalnem receptu boste med sestavinami našli kuhan krompir, brez težav pa ga zamenjate s pirejem.
Sestavine
- 900 g olupljenega krompirja
- 80 g jedilnega škroba
- sol in poper
- 110 g sira
Priprava
- Najprej zavremo velik lonec vode, ga solimo in v njem skuhamo na kocke narezan krompir, dokler ni mehak. Nato ga odcedimo in pretlačimo z vilicami. Ta korak lahko preskočimo in uporabimo krompirjev pire, ki ga imamo na zalogi.
- Krompirju dodamo škrob, sol in poper ter z rokami vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, vanje pa skrijemo kocko ali dve sira. Pazimo, da je kroglica testo dobro zaprta, da sir v ponvi ne bo pobegnil iz polpeta.
- Ko so polpeti oziroma kroglice oblikovani, na štedilniku segrejemo ponev z oljem. Vanjo položimo polpetke in jih pečemo približno 3 do 4 minute na vsaki strani. Ko so pečeni, jih postavimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo. Polpete lahko zaužijemo še tople ali jih shranimo ter si jih privoščimo kot odlično poletno hladno malico.