Krompirjevi takosi, ki so hit na tiktoku
V Ljubljani takose streže nekaj restavracij. Vsaka jih postreže s svojevrstnimi nadevi, vsem pa je skupna zapognjena tortilja, v katero so ti naloženi. Ta priljubljena mehiška jed je v zadnjih letih postala stalnica tudi na družbenih omrežjih, v teh dneh pa jo v viralnih videih pripravljajo na prav poseben način.
Te jedi pravzaprav ne bi smeli oklicati za prave takose, saj sploh ne vsebujejo tortilje, namesto nje nadev namreč naložimo kar na krompir. Nastrgamo ga na tanke kolobarje in prekrijemo s sirom, da se posamezni kosi držijo skupaj. Tako dobimo hrustljavo površino, ki jo nato nadevamo s poljubnimi sestavinami in prepognemo kot tortiljo.
Takšen recept je na primer odlična ideja za tiste, ki se izogibajo glutenu, saj namesto pšenične tortilje lahko svoje najljubše sestavine zapakirajo kar v krompir, ki glutena seveda ne vsebuje. Ideja je torej preprosta, če vam manjka navdiha, kaj na krompir naložiti, pa spodaj dodajamo še recept.
Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- oljčno olje za premaz
- 100 g naribanega sira
- 1 avokado
- 2 žlici limonovega soka
- sol in poper
- 1 lonček zrnatega svežega sira
- 1 paradižnik
- polovica kumare
- dve trdo kuhani jajci
Priprava
- Krompir operemo, olupimo in narežemo na 2 milimetra debele rezine. To lahko storimo kar z lupilcem za krompir ali pa uporabimo strgalnik z nastavkom mandoline.
- Na pekač, obložen s peki papirjem, položimo krompirjeve rezine tako, da se približno ena tretjina rezin prekriva. Premažemo jih z oljčnim oljem in posujemo z ribanim sirom, da prekrijemo vse stične točke. V predhodno ogreti pečici krompirjeve ploščice pečemo prvih 10 minut na 160 stopinjah Celzija z ventilacijo, nato zvišamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo toliko časa, da krompir postane zlato rjave barve.
- Pustimo, da se malo ohladi. Nato ga obrnemo, tako da je sirova stran obrnjena navzdol in nadevamo s preostalimi sestavinami.