Odprta Kuhinja

Odlična ideja za zdrav obrok z ajdovo kašo

Zelenjava z ajdovo kašo (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Zelenjava z ajdovo kašo. Postrežemo na krožniku, še raje v lepi skledi. Odlično se prileže kot kosilo med delom ali kot lahkotna večerja.

Pri pripravi te jedi lahko uporabite različne vrste zelenjave, od korenja do pora ter buče kot v našem receptu, pa tudi drugo, denimo rdečo peso, brstični ohrovt, črno redkev, kuhan fižol ... Možnosti je neskončno, edini omejitvi sta domišljija in trenutna vsebina vašega hladilnika oziroma shrambe. Še en droben namig: jed naj v celoto poveže kakšna fina omaka oziroma preliv, v katerega lahko poleg olja, kisa in soli vključite še ljubo vam začimbo, sojino omako ali izbrana zelišča, denimo peteršilj ali drobnjak. 

Zelenjava z ajdovo kašo

Za 4 osebe.

  • 2 dl ajdove kaše
  • 200 g sira za žar
  • 2 rdeči papriki
  • 2 korenčka
  • 0,5 srednje velike buče maslenke
  • 0,5 manjše glave ohrovta
  • 0,5 večjega pora
  • malo ingverja v prahu
  • kis, olje
  • 4 žlice kisle smetane
  • (zeliščna) sol

Priprava

  1. Kašo (lahko že dan prej) skuhamo v dvakratni količini osoljene vode. Ko popije vodo, je kuhana.
  2. Sir za žar narežemo na centimeter velike kocke in jih v ponvici na malo olja na srednjem ognju lepo zapečemo.
  3. Ohrovt prerežemo na pol in odstranimo trd kocen.
  4. Liste operemo in jih narežemo na tanke rezine. Prestavimo jih v skledo, zabelimo s kisom, oljem in soljo ter premešamo, kar z rokami.
  5. Koren olupimo in narežemo na drobno, dodamo malo olja in kisa ter ingver, premešamo.
  6. Buči z žlico odstranimo semena in mehkejši del okoli njih. Razrežemo jo na centimeter široke rezine. Obrežemo lupino in rezine razrežemo na centimetrske kocke. Razporedimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pokapamo z malo olja, posujemo s soljo. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Nato bučo prestavimo na polovico pekača, na drugi del pa razporedimo papriko, narezano na kocke, ki smo jo pomešali z na tanko narezanim porom, soljo in malo olja. Pečemo še 20 minut.

Na krožnik razporedimo vse sestavine: kašo, sir za žar, ohrovt, korenje, bučo in papriko s porom. Pokapamo s kislo smetano in postrežemo.

image_alt
Zelenjavna jed, ki jo boste pripravljali vsak teden

 

Datum Objave: 5.1.2024 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: