Odlični in preprosti ocvrtki, kakršnih še niste pripravljali

Hana Splichal

Ocvrtki so okusni topli in hladni.

Ali veste, da lahko koruzo jeste surovo? V bistvu je takšna najslajša, ujeti pa je treba njen trenutek. Jaz sem ga ujela kar na ekološki tržnici, kjer sem se znašla čisto slučajno ob pravem trenutku, ko so na kamnito stojnico zlagali svetlo zelene storže. Sveža surova sladka koruza je zanimiv dodatek poletnim solatam, omakam, odlična je v hladnih presnih juhicah in kar tako za pozobati. Američani, ki je morda pojejo največ, imajo rek, ki pravi, da je treba s koruzo teči domov, le tako bo ostala mlada in okusna. Odtrgana res hitro izgublja svežino. Če mora počakati, jo zavijem v mokro kuhinjsko krpo in postavim v hladilnik. Kadar se mi posreči, da imam večjo količino mlade koruze, čim prej obrežem zrnje in koruzo shranim v zamrzovalniku za jesenske mineštre.

Če koruze niste vajeni, vas bo morda v liste zavit strok spravljal v zadrego. V resnici je čisto preprosto. Olupite jo z vrha navzdol, vsak list posebej do dna storža. Nato dno stroka odlomite. Kar vam ostane v rokah, je ličje ali ličkanje. Včasih so ga sušili in uporabljali za polnjenje ležišč. Menda se je na tem super dobro spalo. Ličje so natlačili v grobo, gosto tkano prevleko. Iz ličkanja so pletli tudi kitke in jih šivali v predpražnike. Za hec zato zdaj na terasi sušim ličkanje, morda bom z njim lahko napolnila manjši vzglavnik.

Ko je koruza očiščena in je sladko zrnje v skledi, do kosila ni več daleč. Iz koruznih zrn sem pripravila ocvrtke, in to res mimogrede. Uporabila sem le blender in ponev. Nič kuhanja, sopare, minimalno uporabljene posode. Če gledam s te plati, so koruzni ocvrtki do gospodinje prijazen recept. Okusni so topli in hladni, lahko se jih napeče v hladnejšem delu dneva vnaprej.

V krajih, kjer je vroče podnebje nekaj vsakdanjega, povsod pripravljajo podobne ocvrtke, pogosto kot ulično hrano. V Indiji bi koruznim ocvrtkom rekli pakore. Ponudili bi jih s pikantnimi čantiji ali s svežimi zelenimi čiliji. Predlagam bolj blago kombinacijo, na primer nariban korenček ali kečap.

Sestavine

  • 2 storža mlade koruze
  • (sorta sladka koruza)
  • čebula
  • četrt žličke naravnega
  • pecilnega praška
  • sol in poper
  • 75 g čičerkine moke
  • sok pol limone
  • olje za peko

Priprava

1. Koruzna storža olupite z vrha navzdol, vsak list do dna storža. Nato ga odlomite. Odstranite tudi koruzne laske. Storž postavite pokonci na stabilni leseni deski in z ostrim nožem zarežite ob storžu in tako odluščite zrnje. Zrna koruze naj ostanejo cela. Če se nož zatika ob storž, poskusite poiskati drug kot rezanja, vendar ostanite z rezilom tik ob strožu. Pol zrnja stresite v blender. Dodajte le toliko vode, da se gladko zmiksa, vendar največ 75 ml. Mlada koruza ima velko mlečka in se bo dalo zmiksati z zelo malo vode.

2. Čebulo res fino nasekljajte (ne blendajte) in zmešajte s preostalim celim zrnjem koruze. V drugi skledi zmešajte čičerkino moko, sol, poper in pecilni. Prilijte limonov sok in zmiksano koruzo ter razmešajte z metlico. V skledo stresite še koruzna zrna s čebulo. Testo naj bo gosto tekoče.

3. Na vroči ponvi segrejte olje, le toliko, da je ponev dobro namaščena. Dobro se obnese litoželezna ponev. Temperatura naj bo osem od deset. Z žlico polagajte na razgreto maščobo kupčke testa, ne preblizu drug drugemu, ker se bodo malo razlezli. Hitro bodo pečeni. Vmes jih obrnite. Okusni so topli in hladni.

Preberite še: Tedenski jedilnik: odlične jedi, pripravljene z malo truda

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed