Ohrovtova solata z redkvicami

Malo drugačna jesensko-zimska solata, ki v dnevih hitenja lahko postane krasen samostojni obrok!

Za štiri.

Sestavine

– manjši glavnati ohrovt (ali polovica večjega)
– 4–5 redkvic
– kos kruha
– jajce
– jabolčni kis
– oljčno olje, sol

Priprava

1. Ohrovt razdelimo na lističe. Operemo jih in razrežemo na centimeter debele rezance. Začinimo s soljo, oljem in kisom ter zmešamo z rokami – liste kar malo pomencamo, da postanejo mehki.

2. V ponvi na suho prepražimo kockice kruha. Naj bodo hrustljave, ne zažgane.

3. Redkvice narežemo na kolutke.

4. Jajce ubijemo v skodelico. Nujno: jajce naj bo čim bolj sveže! V loncu zavremo vodo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj. V roke vzamemo metlico za stepanje in pomešamo vodo, da na­stane divji vrtinec. Metlico potegnemo iz vode in v vrtinec iz skodelice zvrnemo jajce. Voda naj zdaj čisto narahlo brbota. Počakamo nekaj minut, da beljak zakrkne in postane nekakšne mocarelaste strukture, rumenjak pa ostane tekoč. Poširano jajce vzamemo iz vode s penovko.

5. Na ohrovtovo solato razporedimo kolutke redkvice, kruhove hrustljavčke in poširano jajce.

Preberite še: Krompirjevi buhtlji s sirom, ki jih morate speči še to jesen

Fotografija: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana