Odprta Kuhinja

Oreo miške: to bo največja obsesija letošnjega pustnega cvrtja

Oreo miške: to bo največja obsesija letošnjega pustnega cvrtja (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
S testom obliti in ocvrti črno-beli piškoti se spremenijo v miške, s katerimi lahko prijetno presenetiš.

Po svetu pogosto zasledimo cvrtje nenavadnih živil. Prav nezaslišano je, da se v vročem olju lahko znajdejo čokoladice, gumijasti bonboni, žvečilni gumiji ter celo pivo in kokakola. Takih ekscentričnosti ne bi želela postreči še tako podhranjenim maškaram, sva pa vseeno malce prestopila okvire naše pustne tradicije in ocvrla piškote.

Oreo miške

  • 12 piškotov oreo
  • 170 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 150 g jogurta
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • vrečka vanilin sladkorja
  • žlica ruma

Drugo

  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu

Priprava

  1. Testo za miške: v posodi zmešamo jogurt, jajce, sladkor, vaniljev sladkor in rum.
  2. V drugi posodici zmešamo moko in pecilni prašek in oboje z metlico primešamo k mokrim sestavinam.
  3. Cvrtje: na majhen do srednji ogenj postavimo pisker in vanj vlijemo za 3–4 prste olja. Olje je ravno prav segreto, ko se okoli vanj namočenega ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki. Piškot potunkamo v testo za miške, ven pa ga zbezamo z vilicami. Prenesemo ga v vroče olje. Naenkrat cvremo 4 ali 5 mišk. V nasprotju z običajnimi se te stežka obrnejo same od sebe, zato jim pomagamo, ko se spodaj zlato rjavo ocvrejo.
  4. Ko še druga stran mišk dobi zlato rjav ten, jih poberemo iz oljnega brbotalnika.
  5. Piškotne miške zbiramo v posodi z več plastmi papirnatih brisačk, da se znebijo odvečnega olja.
  6. Pomlatimo jih še vroče.

Priporočamo še: Cvrtnik na vroč zrak (air fryer): nasveti za nakup in uporabo

Datum Objave: 21.2.2025 ob 08:02

Več iz te teme:

pustmiškeoreo piškoti

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.