Odprta Kuhinja

Orientalski napitek, ki hladi telo

mescioglu/Getty IMages
Odpri galerijo
A+   A-

Najpogosteje ajran pijemo za žejo v poletni vročini, postreže se k začinjeni hrani na žaru, dokončno pa se ta recept izpili v obliki hladne juhe, v katero kot jušni vložek damo nekaj skuhanih stročnic in žitno kašo.


Če jo posujemo z nekaj svežimi zelišči, se bomo vedno znova vprašali: gre sploh lahko še bolje in bolj zdravo?

Sestavine  • za dobro pest zelene leče

  • za dobro pest žitne kaše

  • za pest suhe čičerke

  • liter jogurta ali kefirja

  • za tri krepke ščepe narezanih peteršiljevih listkov

  • za dva ščepa natrganih listkov mete

  • sol, sveže mleti poper


Priprava


1. V ločenih skledicah čez noč namočimo lečo in čičerko ter žitno kašo. Naslednji dan odlijemo vodo in damo kuhati v slan krop najprej žito, po kakih petnajstih minutah še čičerko, nato lečo in vse skupaj kuhljamo na srednjem ognju še približno 25 minut oziroma do trenutka, ko je vse zrnje kuhano.

2. Odcedimo in pustimo, da se ohladi. Jogurt ali kefir zmešamo s pol litra ledeno hladne vode, najbolje, če pretresemo, in zalijemo ohlajeno zrnje. Dodamo približno dve tretjini nasekljanih in natrganih zelišč in znova premešamo, nato pa posodo postavimo v hladilnik za kaki dve uri, da postrežemo res ohlajeno juho. Ko juho razdelimo po krožnikih, posujemo s preostankom zelišč.
Preberite še: Stara jed s stročjim fižolom in krompirjem, ki ne sme potoniti v pozabo

Fotografija: mescioglu/Getty Images
Datum Objave: 2.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

jogurtžitaajran

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.