Odprta Kuhinja

Osličeve polpete s kuskusom

A+   A-
Odlične tudi s filejem lososa ali postrvi.



Priprava: 15 minut, čas peke: 10 minut.

Sestavine


- 500 g zamrznjenih filejev osliča
- skodelica kuskusa, malo moke
- 2 žlički suhega kopra, sol
- 2 jajci
- 2 žlici (sončničnega) olja

Priprava


1. Fileje osliča odtalimo.

2. Zavremo 2 skodelici slane vode in zakuhamo kuskus. Pustimo ga nabrekati 5 minut in rahlo ohladimo. Pripravimo si krožnik z malo moke.

3. Meso osliča narežemo na manjše kose in jih stresemo v posodo. Dodamo kuhan in ohlajen kuskus, razžvrkljani jajci, rahlo solimo in začinimo s koprom. Iz zmesi oblikujemo 8 polpet in vsako povaljamo v moki.

4. V ponvi segrejemo maščobo in v njej polpete hrustljavo spečemo po obeh straneh, približno po 2 minuti za vsako stran. Pečene preložimo na krožnik s servieto, ki naj popivna presežek maščobe.

5. Polpete ponudimo s kislo smetano po gosti bučni krem­ni juhi ob solati iz stročjega fižola z veliko česna.
Nasvet: Takšne polpete lahko pripravite iz različnih vrst rib brez kosti. Namesto kuksusa, iz katerega so pripravljene res hitro, lahko uporabite kuhano ajdovo ali proseno kašo, kuhan riž ali namočene ovsene kosmiče. Koper je tu imeniten dišavni dodatek, ki se odlično ujame z nežnim okusom rib.

Namig: Polpete lahko spečete tudi v pečici na peki papirju, le traja precej dlje, nekako 30 minut.

Ali ste vedeli: Kuskus tradicionalno pripravljajo iz namočenih stolčenih pšeničnih zrn, ki jih povsem nabrekla oblikujejo v usukance in posušijo, da jih lahko skladiščijo več mesecev. Za obrok te usukance dobro uro kuhajo v pari v posebnih dvojnih posodah z luknjičastim dnom. Precej zapleten postopek so nam v industriji poenostavili, saj instant kuskus v svoji kuhinji samo pustimo nabrekati v vroči vodi nekaj kratkih minutk.

Fotografija: Mojca Koman

Preberite še: Finske vetrnice

Datum Objave: 18.12.2017 ob 15:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: