Odprta Kuhinja

Osvežilna pijača, ki vas bo ohladila v vročih dneh

Fotografija: chas53/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Vremenske razmere so v teh dneh precej ekstremne in verjetno tudi vi iščete ideje, kako se ohladiti.


V vročih dneh naše telo potrebuje še posebno veliko tekočine, zato je pomembno, da veliko pijemo. Ker sladke pijače niso priporočljive, vode pa ste se morda že naveličali, z vami delimo univerzalen recept za napitek, ki vas bo prijetno hladil.

Ledeni čaj, ki ga kupimo v trgovini, je navadno izjemno sladek, zato ne bo kaj prida v pomoč. Če pa ga pripravimo sami, lahko vnos sladkorja nadzorujemo ali se mu celo izognemo. Pijačo tako lahko popolnoma prilagodimo svojemu okusu in željam ter naredimo napitek, ki ga bomo srebali celo poletje.

Domač ledeni čaj pripravljajo v številnih restavracijah in prav vsaka ima svojo posebnost. Ta je sicer precej univerzalen, navadno gre za ohlajen vroči čaj poljubnega okusa, ki mu dodamo led, sadje, sirupe, med, sladkor ali podobna sladila za popestritev okusa.
Aktualno: Sladoledi, ki so novosti in uspešnice tega poletja

Kateri koli okus, ki ga ohladimo


Verjetno se sprašujete, katero vrsto čaja je najbolje uporabiti. Navadno recepti narekujejo uporabo črnega, belega ali zelenega čaja, a v resnici je izbira vaša. Zelo osvežilno bosta delovala tudi šipek in hibiskus, saj sta precej kislega okusa in vsebujeta lepo zalogo vitamina C. Meta bo zaradi rahle pikantnosti odlično hladila, prav tako ingver.

Naj vas opozorimo, da morate pri kuhanju ledenega čaja uporabiti dvakrat več čajnih vreč kot pri vročem, saj bo led pošteno razredčil intenzivnost okusa. Naj se seveda pred dodajanjem ledu nekoliko ohladi, saj se bodo kocke sicer v hipu stopile.

Ko je osnova za čaj nared, pa je čas za eksperimentiranje in domišljijo. Kombiniramo lahko limonov sok ali druge agrume, ki bodo delovali zelo osvežujoče. Narežemo lahko sadje in ga prav tako dodamo v pijačo. Tudi dodatek svežih zelišč se odlično obnese. Priporočamo, da ledeni čaj pripravite vsako jutro na zalogo v velik vrč in ga nato uživate ves dan, tako pa poskrbite za ohladitev.

Sestavine  • 1,5 l vode

  • 6 čajnih vrečk zelenega čaja

  • nožica ingverja

  • sok limone

  • 4 žlice medu

  • šopek sveže mete

  • led


Priprava


1. Najprej zavremo vodo in vanjo namočimo čajne vrečke. Pustimo, da se namakajo toliko časa, kolikor piše na embalaži. Dodamo sladilo, da se lepo raztopi. Ko se čaj nekoliko ohladi, ga prelijemo čez obilico ledu.

2. Dodamo limonov sok, nariban ingver in natrgano meto. Po želji okrasimo s koščki sadja.

Fotografija: chas53/Getty Images
Priporočamo še: Bučkini polpeti: nov recept, ki vas bo navdušil (VIDEO)
Datum Objave: 20.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

osvežitevledeni čajvročinski val

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.