Danes za kosilo: Paradižnikova juha z jušnimi testeninami

Bi se igrali? Poiščite testenine zanimivih oblik.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– 4–5 velikih paradižnikov
– 2 žlici oljčnega olja
– sol
– 50–100 g jušnih testenin
– bazilika

Priprava

1. Paradižnik očistimo, grobo narežemo in damo v lonec. Prilijemo malo vode, pristavimo in skuhamo do mehkega.

2. Solimo, dolijemo vodo in pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo juhico.

3. Spet zavremo in v juho zakuhamo jušne testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano na embalaži.

4. Juho odstavimo, začinimo z baziliko, oljčnim oljem, napol ohladimo in ponudimo.

5. Po njej postrežemo ocvrte rezine bučk in krompirjevo solato s svežimi kumarami in čebulo. Za posladek se prileže grški jogurt z grozdjem in medom.

Koristen nasvet: V poletni vročini naj bodo juhe vsaj malo ohlajene.

Namig: Imate veliko paradižnika? Skuhajte juho (brez zakuhe) v večji količini in jo shranite v kozarcih za vlaganje ali zamrz­nite. Tako bo hitro na voljo kot dodatek številnim zelenjavnim juham/enolončnicam, pa tudi kot osnova za omako na testeninah, rižoto, toč in podobno.

Ali ste vedeli: Če testenine kuhate minuto manj, kakor je zapisano na embalaži, jih boste skuhali ravno prav, al dente. Preden se juha malo ohladi in jo nalijemo v krožnike, gotovo preteče vsaj minuta, se vam ne zdi?

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Testenine s klobaso in jajčevci

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana