Odprta Kuhinja

Pariški telečji zrezek

Telečji pariški zrezki (Foto: Julia Nagy/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ocvrti so hitro pripravljeni, zato se jih lotimo tudi poleti, ko ne želimo preveč segrevati kuhinje.

K pariškim zrezkom se poda kuhan ali pečen krompir, da bo jed bolj sočna, dodamo še omako, predvsem pa svežo solato. Omako postrežemo posebej ali jo prelijemo po zrezkih. Zanimiva je omaka, ki jo pripravimo na maščobi, v kateri se je meso cvrlo, vzamemo seveda le malo maščobe. Na njej najprej rahlo prepražimo sesekljan česen, zalijemo s kozarcem ali dvema belega vina in prevremo. Rahlo začinimo in pokuhamo, da se omaka nekoliko zgosti. Meso prelijemo, tik preden jed postrežemo, da se ne bo ocvrta skorja preveč zmehčala.

Sestavine

  • 4 telečji zrezki
  • 3 jajca
  • skodelica moke
  • sol, poper, olje
  • 3 stroki česna
  • 0,5 kg krompirja
  • šopek svežega peteršilja
  • 1 limona

Priprava

  1. Česen olupimo in narežemo na rezine.
  2. Zrezke potolčemo, rahlo naoljimo ter solimo in popramo.
  3. Enega vrh drugega položimo v skledo, vmes razdelimo česen. Pustimo stati pol ure.
  4. Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Jajca razžvrkljamo v globokem krožniku, v drug krožnik stresemo moko. Z zrezkov odstranimo česen in jih najprej pomokamo, potem pa še namočimo v jajca.
  5. Postopek ponovimo še enkrat in potem zrezke polagamo v vroče olje. Na vsaki strani cvremo dobro minuto, odvisno od debeline mesa.
  6. Postrežemo s kuhanim krompirjem, potresenim s sesekljanim peteršiljem in rezino limone.

Priporočamo še: Gurmanska nabodala z zeliščnim kuskusom (VIDEO)

Datum Objave: 23.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

pariški zrezektelečji zrezekzrezkimesne jedi

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper