Odprta Kuhinja

Pašta fižol, legendarna mineštra

Odpri galerijo
A+   A-
Enolončnica s fižolom in testeninami, ki jo obožujemo.



Zame je enolončnica zgolj prefinjena juha z nekaj korenja, graha, mogoče nežne cvetače, vse v lepih koščkih in z nekaj koščki mesa. Mineštra pa je nasprotno domača gosta juha, v kateri se znajde 1001 sestavina, na videz brez reda in pravil. Iz enega lonca, vsekakor, vendar s pridihom varnosti, topline, ki jo premore le dobra, topla mineštrica, ki skuhana vnaprej brez težav počaka in je naslednji dan še boljšega okusa.

Sestavine



  • 100 g slanine (ali malo manj pancete, koščkov pršuta, suhih salam ali mešanica vsega naštetega)

  • večja glavica česna

  • oljčno olje

  • pločevinka paradižnika

  • 2–3 žlice paradižnikove mezge

  • 3 male pločevinke fižola (ali približno 500 g kuhanega fižola)

  • sol, poper, rožmarin, šetraj, feferon, bazilika

  • jušna osnova

  • 200 g malih testenin


Priprava


1. Mesnine narežemo na drobne kocke ali koščke, stresemo jih v lonec in prilijemo malo oljčnega olja. Pristavimo in previdno 2–3 minute pražimo.

2. Česnove stroke oluščimo, stremo in stresemo v lonec. Rožmarin osmu­kamo z vejic, sesekljamo in prav tako stresemo v lonec. Premešamo, pražimo naprej, počakamo, da zadiši, nato dodamo paradižnikovo mezgo in prilijemo paradižnik iz pločevinke.

3. Prilijemo približno 1,5 litra jušne osnove ali vode in zavremo. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 5 minut.

4. Medtem dve tretjini fižola in malo vode pretlačimo v mešalniku, »juhico« pa zlijemo v lonec. Dodamo še preostanek fižola, šetraj, sesekljan feferon po okusu in vse skupaj nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut. Še solimo, popramo.

5. Juho znova zavremo in vanjo zakuhamo testenine; kuhamo jih nad srednje močnim plamenom po navodilih na embalaži.

6. Nazadnje po potrebi razredčimo, vsekakor pa krepko začinimo z baziliko in postrežemo.
Priporočamo še: Spoznajte dečka Romana, ki je s svojim kuhanjem obnorel internet

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 2.11.2019 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: