Odprta Kuhinja

Pečen fižol s panceto

Odpri galerijo
A+   A-
Stara in poceni primorska jed.Priprava: 15 minut, čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine


- večja pločevinka fižola
- manjši kos pancete
- žlica paradižnikove mezge ali
- pol pločevinke vloženega paradižnika
- 2 stroka česna
- 2 lista lovorja
- žlica moke

Priprava


1. Panceto narežemo na kocke in damo v kozico. Pristavimo in počakamo, da se malenkost popeče. Potresemo z moko, zalijemo s fižolovko (ali vodo, jušno osnovo, vinom) in krepko mešamo.

2. Dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, lovor in česen ter pokrito kuhamo pol ure, lahko tudi dlje. Po potrebi prilijemo še vodo. Dobiti moramo precej gosto jed.

3. Ponudimo s kuhano polento in veliko skledo radiča in endivije s praženimi bučnimi semeni.
Opomba: Na Primorskem poznajo to jed z imenom f'žu požg't.

Naredimo vnaprej: V starih časih se je ta jed kuhala več ur nekje ob robu štedilnika na drva, da se je gostila in pridobivala okus. Seveda in brez težav – skuhajte vnaprej.

Različica: Potrebujete vsaj 2 skodelici kuhanega fižola, približno 500 g, ljubitelji fižola količino povečajte. Najbolje, če ga skuhate sami in potem porabite tudi fižolovko – vodo, v kateri se je kuhal.

Nasvet: Panceta – najlaže gre, če je že narezana na tanke rezine, te pa prečno narežete še na manjše koščke. Koliko? Odvisno od okusa. Vsaj 100 g na družino pa že.

Poizkusite še: Sladko-kisli piščanec z ananasom

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 12.2.2018 ob 09:02

Več iz te teme:

kosiloslaninafižol

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.