Odprta Kuhinja

Pečen losos s češnjevcem

A+   A-
Losos je dobro živilo za diabetike, zlasti koristne so maščobne kisline omega 3.



Ribe so za diabetike zelo primerno živilo, saj ne dvigujejo krvnega sladkorja. Strokovnjaki najbolj priporočajo lososa, ki vsebuje veliko maščobnih kislin omega 3, precej več kot na primer prav tako cenjeni brancin, lignji ali školjke. Neka nizozemska raziskava je pokazala, da prav te kisline varujejo pred moteno toleranco za glukozo, zato je lososa priporočljivo uvrstiti na jedilnik diabetika. Poleg tega to meso vsebuje tudi obilo vitamina D, ki nam ga primanjkuje še zlasti pozimi. Priprava lososa je preprosta, v njem pa bo uživala prav vsa družina, saj za diabetika ne potrebuje posebnih postopkov.

Sestavine (za 4 osebe)


- 800 g fileja lososa
- 20 češnjevih paradižnikov
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici kaper
- sok 1 limone
- nekaj listov bazilike
- šopek peteršilja

Priprava


Fileje lososa premažemo s papriko in jih položimo v pekač, ki smo ga pokrili s peki papirjem. Pokrijemo s folijo (ali pokrovom pekača) in pečemo 10 minut pri temperaturi 200 stopinj. Potem dodamo paradižnik, kapre, baziliko in pokapljamo z limonovim sokom. Pečemo, prav tako pokrito, še 10–15 minut. Pečene fileje razdelimo na krožnike, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo z nasekljanim peteršiljem.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Trije preprosti triki za ostrejše nože

Datum Objave: 2.12.2017 ob 07:12

Več iz te teme:

mesne jediribekosilozdravoideja za kosilolosos

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja