Danes za kosilo: pečen tunov file s paradižnikovo solato

Iz sveže tunine.

Priprava: 5 minut.

Sestavine

– 4 za dober prst debeli zrezki sveže tunine
– olje za peko
– sol, poper

Priprava

1. Zrezke tunine oplaknemo, dobro osušimo s servieto in prihranimo.

2. Ponev namastimo in segrejemo.

3. Zrezke tunine položimo na segreto ponev in jih pečemo 2 minuti na vsaki strani.

4. Pečene posolimo, začinimo s sveže mletim poprom iz mlinčka, nato preložimo na krožnik. Ponudimo jih s paradižnikovo solato s popečenimi kruhki po gosti bučni juhi. Za posladek je kepica sladoleda s toplo slivovo omako.

Nasvet: Verjetno vas mika, da bi zrezke pekli dlje, češ saj po 4 minutah še ne morejo biti dovolj pečeni. Nikar! Le tako pečeni in ne dlje bodo sočni, drugače žal le »žaganje«, ki ga je težko prežvečiti.

Različica: Tunine zrezke lahko pred peko 4–5 ur marinirate v hladilniku v limonovem soku, vinu in začimbah. Po mariniranju jih vzemite iz hladilnika in pustite približno pol ure na sobni temperaturi, da se ogrejejo. Tako bodo lepše in hitreje pečeni.

Namig: File tunine je včasih težko dobiti; namesto tega vzemite file palamide, v skrajnem primeru kotlet lososa.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Tabbouleh

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.