Odprta Kuhinja

Pečena govedina z belgijskim radičem

A+   A-
Cela hiša bo dišala.


Sestavine


- 4 kosi zorjene govedine (uporabili smo hrbet s kostjo, vsak je imel približno 400 g)
- solni cvet (po želji lahko uporabite tudi sol z dodatki zelišč in začimb)
- 4 glavice belgijskega radiča (vitlof)
- oljčno olje

Preliv
- 5–8 vejic sveže mete
- 8–10 vejic svežega peteršilja
- 3 stroki česna
- 60 ml oljčnega olja
- 40 ml medu
- sok 1–2 limon

Priprava


1. Pripravimo preliv: vejice mete in peteršilja osmukamo, česen olupimo in vse skupaj na drobno nasekljamo. Dodamo oljčno olje, med in sok limone. Dobro pomešamo in pustimo na sobni temperaturi, da se okusi med seboj dobro prepojijo.

2. Peč zakurimo vsaj dve do tri ure prej, preden se lotimo peke mesa na žaru v njej. Nekaj minut pred peko lahko dodamo še jabolčne sekance, ki smo jih prej namočili v vodi, da peč rahlo zadimijo in tako aromatizirajo meso.

3. Pripravljeno zorjeno meso le očistimo trdih ali suhih delov in ga s čopičem premažemo z oljčnim oljem. Položimo na razbeljeno rešetko v peči in na vsaki strani pečemo tri do štiri minute, odvisno kako pečeno želimo.

4. Pečeno meso nato preložimo na ogret krožnik ali leseno desko in solimo s solnim cvetom. Sočasno na vročo rešetko položimo tudi belgijski radič, ki smo ga tik pred peko prerezali na polovico in premazali z oljčnim oljem. Pečemo ga le kratek čas, dve do tri minute.

5. Postrežemo skupaj z mesom in zraven ponudimo preliv z meto in peteršiljem.
Poizkusite še: Kuhana govedina na palačinkah

Recept: Saša Drobnič Škerjanec
Fotografije: Jagababa.si
Datum Objave: 6.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

mesne jedigovedinajagabababelgijski radič

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja