Piroge s kislim zeljem

Odpri galerijo
A+ A-
Kislo zelje običajno kuhamo v joti, kot prilogo pečenicam ali mesu, zraven ponudimo matevž iz krompirja in fižola.
Tipični zimski jedi sta sarma in segedin golaž. Seveda je odlično tudi surovo, kar tako iz skodelice ali z bučnim oljem in česnom v solati. Za spremembo pripravimo piroge, nadevane žepke iz testa, ki so značilni za slovanske kuhinje. Polnjeni so lahko s krompirjem, skuto ali gobami, tokrat smo jih pripravili iz kislega zelja. Piroge lahko zabelimo z ocvirki ali kislo smetano, ponudimo jih kot glavno jed ali kot prilogo k mesu in različnim omakam. V vsakem primeru spada zraven skleda solate.
Sestavine
- 500 g moke
- 1 jajce
- 2,5 dcl mlačne vode
- sol, olje
Nadev
- 300 g kislega zelja
- 1 čebula
- olje, sol, poper šopek peteršilja ali drobnjaka
Priprava
1. Iz moke, jajca, soljene vode in olja zgnetemo gladko testo. Oblikujemo hlebček in pustimo počivati.
2. Kislo zelje speremo, odcedimo in čim bolj drobno narežemo. Čebulo sesekljamo in svetlo prepražimo na olju.
3. Dodamo kislo zelje, solimo in popramo ter pražimo deset minut. Testo razvaljamo do pol centimetra debelo. S kozarcem izrežemo kroge.
4. Na vsakega damo kupček nadeva, prepognemo in dobro stisnemo robove. Kuhamo v osoljenem kropu, dokler piroge ne priplavajo na površje. Potresemo z nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem.
Fotografija: Thinkstock
Poizkusite še: Zavitki iz rdečega zelja
Datum Objave: 9.1.2018 ob 23:01