Piščančja nabodala z arašidi: dobro za znoret

Pri kuhi kosila v obdobju, ko je naša mlajša mularija izrazito izbirčna, imamo na voljo tri možnosti: ali posežemo po taktikah iz priročnika za krizna pogajanja, skuhamo dve kosili ali pa kosilo preoblikujemo po njihovem okusu. Navadno se na sporedu znajde zadnja opcija, s katero pogosto tudi pilimo svojo ustvarjalnost. Če pred smrkavce postaviš kupček piščančjih prsi, se zna marsikateremu uvihati nos. Če pred iste izbirčneže postaviš sočna piščančja nabodalca s panado iz arašidov, zraven pa blago pomako aioli, bodo izginila, kot bi mignil. Brez cvrtja – iz pečice pridejo hrustljava in sočna! A pozor! Vse ima svoje meje, tudi otročad. Ne se truditi s tlačenjem vampov v kanelone, jetrc na pico ali gob v čokolino – začuda mala usta to takoj pogruntajo.
Piščančja nabodala z arašidi in hitro pomako aioli
Nabodalca
- 8 piščančjih mini filejev
- 2 žlici moke
- jajce
- 2 žlici mleka
- 100 g nesoljenih arašidov
- 2 žlici olja, sladka mleta paprika, sol
Dodatno
- 8 lesenih špil
Pomaka
- 2 stroka česna, ščepec soli
- 2 žlički limonovega soka
- 6 žlic majoneze
- pol žličke gorčice
Priprava
- Mini fileje nabodemo na špile, nato jih dobro posolimo in natremo s sladko mleto papriko.
- Pripravimo postaje za panado: v prvo posodico stresemo moko; v drugi sklofamo jajce, dve žlici mleka in ščepec soli; v tretjo nasujemo grobo sesekljane arašide.
- Nabodene fileje povaljamo v moki, jih potunkamo v jajčno kopel, na koncu pa zakotalimo po arašidih.
- S čopičem jih narahlo premažemo z oljem in razporedimo po rešetki pečice.
- Pečemo jih v prej ogreti pečici 12–15 minut pri 180 stopinjah s funkcijo ventilatorske peke, lahko pa sledimo modi in uporabimo cvrtnik na vroč zrak.
- Pomaka: česen olupimo in preoblikujemo v fino pasto – ali z ribanjem na finem ribežnu ali s stiskalnikom. Lahko pa ga sesekljamo, posolimo in s ploščatim delom noža vlečemo po deski.
- Česnovo pasto prenesemo v posodico, dodamo sol in prilijemo limonov sok ter premešamo. Po 10 minutah primešamo še majonezo in gorčico.