Piščanec po kijevsko

Po receptu Karine iz Harkova, ki se je pridružila projektu U'krhki, v katerem se povezujejo prostovoljke iz Kranja in okolice ter begunke iz Ukrajine.
Spoznajte U'krhke, ukrajinsko-slovensko zgodbo, ki je tesno povezana s kulinariko in nastaja na Gorenjskem. Sledite jim lahko na Facebooku in Instagramu. Ta teden kuhamo in se učimo z njimi.
Za 4 osebe
Sestavine
- 2 kosa piščančjih prsi
- 140 g masla
- 30 g svežega peteršilja
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- 60 g moke
- 250 g drobtin
- 3 dl rastlinskega olja
- manjši šopek peteršilja (ki ga na drobno nasekljamo)
- sol
Priprava
1. Vsak piščančji file razrežemo po dolgem na dva dela (kot da bi, denimo, prerezali torto). Tako dobimo 4 kose mesa.
2. V maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, vmešamo nasekljan peteršilj in sol. Zmes razdelimo na štiri dele in na kratko ohladimo v hladilniku.
3. Nato damo na vsak kos mesa en del zeliščnega masla, meso pa dobro zvijemo (kot rulado) in postavimo v zamrzovalnik za 10–15 minut.
4. V skledici stepemo jajca z mlekom. Vsak zrezek najprej povaljamo v moki, nato v jajčni mešanici, zatem v drobtinah, nato spet v jajčni mešanici in še enkrat v drobtinah.
5. V cvrtnik (ali globoko ponev) vlijemo olje in ga segrejemo. Hkrati segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija. Zvitke cvremo do zlato rjave barve (približno 5 minut), nato jih preložimo v pekač in prestavimo v ogreto pečico za 10 minut.
6. Preden postrežemo, piščanca po kijevsko položimo na krožnik, pokrit s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo.
Priporočamo še: Torta z bezgom in grškim jogurtom (noro dobra)
Naslovna fotografija: AlexPro9500/Getty Images