Torta z bezgom in grškim jogurtom (noro dobra)

Ko v teh dneh pokukaš na plano, ti v nosnice butne prepoznavni vonj po bezgu. Naju ta aroma prav poživi, zato sva jo z grškim jogurtom stlačila v lahek pomladni paket v obliki torte.

Temelji so piškotni, v jedru pa je skrivnost – z bezgovim sirupom namočen biskvit. Da se bezeg imenitno ujame z jagodičevjem, dokazuje žele na vrhu torte. Sestavine ustrezajo torti s premerom 24 cm, notranji biskvit ima premer 20 cm.

Torta z bezgom

Piškotno dno

  • 200 g maslenih piškotov
  • 100 g masla

Biskvit

  • 1 jajce
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 50 g sladkorja
  • 50 g moke
  • 4 žlice rastlinskega olja
  • bezgov sirup

Krema

  • 800 g grškega jogurta
  • 400 ml sladke smetane
  • 10 listov želatine
  • 250 ml bezgovega sirupa
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Jagodni žele

  • 300 g zamrznjenih jagod
  • 4 listi želatine
  • 2 žlici sladkorja

Priprava

1. Dno: maslene piškote fino zmeljemo ali zdrobimo in jim primešamo stop­ljeno maslo.

2. Na kartonasto podlago za torte postavimo tortni obroč, nastavljen na 24 cm. Po notranji strani namestimo acetatno folijo. V obroč stresemo piškotno zmes in jo potlačimo ob dno in poravnamo ter vse skupaj postavimo v hladilnik.

3. Biskvit: pečico segrejemo na 180 stopinj.

4. Jajce ločimo. Rumenjak s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem 7 minut stepamo. Beljak premlatimo v čvrst sneg. K rumenjaku primešamo olje, nato s spatulo še sneg. Nazadnje s spatulo v zmes primešamo moko.

5. Testo vlijemo v pekač s premerom 20 cm in pečemo 10–15 minut, nato pustimo, da se ohladi.

6. Krema: v posodi zmešamo grški jogurt, bezgov sirup, limonovo lupinico in sladkor v prahu.

7. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico. Želatino segrevamo nad nizkim ognjem, dokler se povsem ne stopi, nato jo z električnim mešalnikom primešamo k sestavinam v posodi.

8. Sladko smetano stepemo, nato jo nežno primešamo v kremo.

9. Tortogradnja: polovico kreme zlijemo na ohlajeno piškotno dno in poravnamo.

10. Na sredino kreme položimo biskvit in ga narahlo vtisnemo. Biskvit namočimo z nekaj žlicami malo razredčenega bezgovega sirupa. Na biskvit stresemo preostalo kremo in jo poravnamo.

11. Tortico postavimo v nazaj v hladilnik.

12. Žele: zamrznjene jagode stresemo v kozico in jih zasujemo s sladkorjem. Segrevamo jih, da se povsem zmehčajo, nato jih fino zmeljemo s paličnim mešalnikom.

13. Liste želatine namočimo v hladni vodi. Ko se napojijo, jih ožamemo in vržemo v kozico z jagodno osnovo. Mešamo, da se želatina povsem stopi. Jagodni žele malce ohladimo, nato ga zlijemo na nastajajočo torto.

14. Torto vrnemo v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur, še raje vso noč.

Priporočamo še: Tako bo jagodičevje ostalo sveže do dva tedna
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed