Piščanec po kijevsko

Popolnoma spregledana klasika in labodji spev cvrtja, ko gre za to meso.

Srednja vrednost med tem, da priprava ni preveč zapletena, jed pa je postrežena videti imenitna, primerna tako za slavja kot kuho med tednom (in zato je najbolje, da si nekaj teh zvitkov pripravimo na zalogo in zamrznemo, da so vedno pri roki).

Sestavine

– 8 srednje velikih zrezkov iz piščančjih prsi
Nadev
– 200 g masla (sobna temperatura)
– 4 drobno nasekljani stroki česna
– 2 žlici nasekljanih zelišč (lahko samo peteršilj)
– sok pol limone
– in še pribl. 250 g drobtin
– 75 g parmezana
– 5 jajc (stepenih)
– 100 g bele moke
– ščep dimljene paprike
– Dodatno: olje za cvrtje

Priprava

1. ​Vnaprej pripravimo zeliščno maslo: v skledi maslo pomešamo z vsemi sestavinami. Mora biti dovolj mehko, da lahko vanj enakomerno »vtremo« dodatne sestavine, ne pa toliko, da ga ne bi bilo več mogoče oblikovati. Na peki papirju naredimo dve klobasici po približno 100 g, ju zavijemo in zamrznemo. Nadaljujemo: piščančje zrezke po potrebi malce potolčemo (na približno 4 mm), lažje bomo oblikovali, če bodo robovi tanjši, ne smemo pa jih s tolčenjem preluknjati.

2. Iz zamrzovalnika vzamemo maslo in ga razrežemo na 8 koščkov in oblikujemo zvitek: na sredo mesa položimo maslo in zvijemo kot sarme. Pazimo, da zvitek čim bolje zatesnimo, da masleni nadev ne bo iztekal.

3. Vse kose paniramo po klasičnem postopku: najprej v moko, ki smo ji dodali nekaj paprike, potem v stepeno jajce (dodajamo jih sproti, ko nam zmanjkujejo), nato v drobtine, ki smo jim za dodaten okus primešali nekaj parmezana.

4. Zvitke odložimo na zelo hladno mesto za vsaj uro, lahko kar v zamrzovalnik.
Segrejemo maščobo tako, kot bi cvrli zrezke po dunajsko, in piščančje zvitke cvremo: glede na to, koliko je maščobe, se odločimo, »uradno« naj bi cvrli enega po enega, da se maščoba preveč ne shladi.

Namig: Mnogi se postopka lotijo tudi drugače: v polovice manjših piščančjih prsi zarežejo žepke, v to nadevajo zeliščno maslo in potem po enakem postopku panirajo in cvrejo.
Še en namig: Predlagali smo vam dodatno količino, kar pomeni, da bo za obrok štiričlanske družine povsem dovolj po en kos na osebo, preostale štiri pa shranite in pol kosila med zasedenim delovnim tednom je že pripravljenega.
Poizkusite še: Božanski recept za palačinke, kakršne pripravljajo na slavni francoski kuharski šoli

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed