Odprta Kuhinja

Piščanec v gorčični omaki z mlinci

A+   A-
Dobro začinjen v kremasti omaki.Priprava: 5 minut; čas peke: 30 minut.

Sestavine


- 2 kosa celih piščančjih prsi brez kože in kosti
- 4 žlice gorčice (z zrni)
- 2 dl smetane za kuhanje
- pol kozarca belega vina
- sol
- vejica rožmarina
- žlica olja
- 250 g mlincev

Priprava


1. Piščančje prsi po dolgem razpolovimo, vsak kos narahlo posolimo in bogato namažemo z gorčico. V dobro ponev nalijemo olje in ga segrejemo. Prsi položimo v ponev. Umijemo si roke.

2. Meso sprva z lopatico kakšno minuto ali dve pritiskamo ob ponev, da pospešimo pečenje, nato pečemo dalje 15 minut na srednje močnem ognju.

3. Medtem sesekljamo rožmarin in skuhamo mlince.

4. Meso obrnemo, znova kakšno minuto pritiskamo meso z lopatico ob ponev, nato vse prelijemo z vinom, začinimo z rožmarinom in pečemo dalje največ 10 minut.

5. K mesu prilijemo smetano (in malo vode, če je potrebno), premešamo, pokrijemo in odstavimo.

6. Meso vzamemo iz omake. Omako naložimo na servirni krožnik, meso na čisti deski narežemo in nazadnje rezine položimo na omako. Čim prej ponudimo s kuhanimi mlinci in skledo endivije s popečenimi bučnimi semeni in bučnim oljem.
Različica: Ker je omaka bolj mastna, so za ta recept najbolj primerne dietne piščančje prsi. Vsekakor jih po želji lahko zamenjate z različnimi kosi perutnine, ki vsebujejo več maščobe.

Koristen nasvet: Svetujem, da pri peki mesa uporabite posebno mrežasto pokrovko, ki jo položite preko ponve, saj ta prepreči, da bi olje in mesni sok med peko škropil naokrog.

Namig: Iz dvojne količine mesa in mlincev bo te jedi dovolj za slastno jed naslednji dan.

Ali ste vedeli? Gorčica je pikantna omaka iz gorčičnih zrn, polnih zdravilnega gorčičnega olja. Iz zgodovine je podatek, da so gorčico uporabljali že stari Grki, nato Rimljani, vendar predvsem kot zdravilo zoper kačje pike in izpadanje las. Kasneje so jo uporabljali zaradi pikantnega okusa in za lažjo prebavo mastnih jedi, kar poznamo še danes.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Fileji osliča v panceti

Datum Objave: 5.1.2018 ob 14:01

Več iz te teme:

kosilopiščanecideja za kosilogorčicakomanmlinci

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.