Piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni iz pečice
Piščanec v smetanovi omaki je narejen v enem loncu, recept je nemogoče uničiti in, bodimo iskreni, ena od različic te jedi je vedno in na kateri koli lestvici med najbolj priljubljenimi, ko gre za perutninsko meso.
Namig: Se vam ne da zaganjati pečice? To jed lahko pripravimo tudi v navadni ponvi. V najbolj poenostavljeni različici najprej popražimo gobice kar na suho, da spustijo vodo, dodamo na majhne koščke narezanega piščanca, kakega pol kilograma mesa naj bo, dve narezani rdeči čebuli, popražimo in na koncu dolijemo pribl. 2,5 dl smetane za kuhanje ter kuhljamo do konca. To kombinacijo dobro nadgradi gorčica (taka, ki vsebuje še zrnje, je najboljša). Dve umešani žlici je bo dovolj.
Sestavine
- 1 kg kosov piščanca (npr. zgornji deli beder brez kosti in kože)
- 500 g svežih gobic, verjetno bodo šampinjoni
- 3–4 stroki česna
- manjša čebula
- limona
- pol kozarca belega vina
- sol, majaron, timijan, rožmarin, peteršilj
- 0,5 l jušne osnove
- žlica moke
- 1 dl smetane za kuhanje
Priprava
1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
2. Gobe grobo narežemo, česen stremo, čebulo drobno narežemo.
3. Kose piščanca posolimo, pomokamo in v ponvi na malo olja opečemo, da dobijo zlato barvo. Preložimo v pekač.
4. V ponev stresemo čebulo, malo popražimo, dodamo gobe in nato česen, po potrebi malo olja in na hitro popražimo. Prelijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. Potresemo po piščancu, nato pa vse skupaj začinimo z majaronom, timijanom, rožmarinom in prelijemo s sokom limone.
5. K piščancu prilijemo približno pol litra jušne osnove. Postavimo v segreto pečico za pol ure.
6. Pet minut pred koncem peke v pekač prilijemo smetano za kuhanje, po potrebi dodamo malo vode, previdno premešamo in hrustljavo spečemo do konca.
7. Okrasimo s peteršiljem in postrežemo s širokimi rezanci in sezonsko solato.
Fotografija: Getty Images
Priporočamo še: Kiš s kislim zeljem