Piščanec z rižem iz pečice: skoraj nič dela za odlično kosilo
Odpri galerijo
A+ A-
Piščanec in riž. Živi dolgčas, če jed opišemo tako skopo. Kaj pa: zlato rumeno zapečeni in sočni kosi piščanca na aromatičnem rižu?
Precej bolje, kajne? Naj nadaljujemo še z dejstvom, da je zanjo potrebno le petnajstminutno delo, drugo opravi pečica – in je jasno, da bo piščančje-riževa čaga pogosta gostja kosil.
Sestavine
- 600 g piščančjih stegen in beder s kostmi
- 150 g grškega jogurta
- 3 žlice oljčnega olja, žlička česna v prahu
- žlička čebule v prahu, žlička sušenega origana
- žlička soli, ščepec popra
- riž iz pečice
- 1 čebula, pol koromača, 2 stroka česna
- 2 žlici masla, žlica oljčnega olja
- 300 g dolgozrnatega riža (npr. parboiled)
- 500 ml kokošje jušne osnove, 250 ml vode
Priprava
- Mariniranje: s kosov piščanca odstranimo kožo, ki bi v riž spustila preveč maščobe. Meso damo v vrečko z zapiralom, zraven pa stresemo grški jogurt, začimbe in zlijemo oljčno olje. Vrečko postavimo v hladilnik, meso naj se marinira vsaj 2 uri.
- Peka: pečico vključimo na 180 stopinj.
- V kozici zavremo jušno osnovo in vodo.
- Čebulo in beli del koromača sesekljamo na grobo, česen pa na fino.
- Široko ponev, ki jo lahko uporabimo v pečici, postavimo na štedilnik, vanjo damo maslo in olje.
- Čebulo in koromač pražimo nekaj minut, da posteklenita.
- Dodamo česen in premešamo, nato v ponev stresemo riž in znova premešamo.
- Kose piščanca vzamemo iz vrečke in z njih obrišemo odvečno marinado.
- Po rižu razporedimo piščanca, okoli pa vlijemo vrelo jušno osnovo z vodo. Ponev pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico. Po 30 minutah odstranimo pokrov in piščanca premažemo z oljem. Pečemo še 10–20 minut, odvisno od velikosti kosov piščanca.
- Po peki pustimo riž s piščancem 10 minut pri miru, nato meso prenesemo na krožnik, riž pa skuštramo z vilicami.
- Piščanca vrnemo v ponev in postavimo na mizo.
Priporočamo še: Kraljevska solata iz stročjega fižola
Datum Objave: 2.7.2024 ob 06:07