Odprta Kuhinja

Piščanec z rižem iz pečice: skoraj nič dela za odlično kosilo

Piščanec z rižem iz pečice: skoraj nič dela za odlično kosilo (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Piščanec in riž. Živi dolgčas, če jed opišemo tako skopo. Kaj pa: zlato rumeno zapečeni in sočni kosi piščanca na aromatičnem rižu?

Precej bolje, kajne? Naj nadaljujemo še z dejstvom, da je zanjo potrebno le petnajstminutno delo, drugo opravi pečica – in je jasno, da bo piščančje-riževa čaga pogosta gostja kosil.

Sestavine

  • 600 g piščančjih stegen in beder s kostmi
  • 150 g grškega jogurta
  • 3 žlice oljčnega olja, žlička česna v prahu
  • žlička čebule v prahu, žlička sušenega origana
  • žlička soli, ščepec popra
  • riž iz pečice
  • 1 čebula, pol koromača, 2 stroka česna
  • 2 žlici masla, žlica oljčnega olja
  • 300 g dolgozrnatega riža (npr. parboiled)
  • 500 ml kokošje jušne osnove, 250 ml vode

Priprava

  1. Mariniranje: s kosov piščanca odstranimo kožo, ki bi v riž spustila preveč maščobe. Meso damo v vrečko z zapiralom, zraven pa stresemo grški jogurt, začimbe in zlijemo oljčno olje. Vrečko postavimo v hladilnik, meso naj se marinira vsaj 2 uri.
  2. Peka: pečico vključimo na 180 stopinj.
  3. V kozici zavremo jušno osnovo in vodo.
  4. Čebulo in beli del koromača sesekljamo na grobo, česen pa na fino.
  5. Široko ponev, ki jo lahko uporabimo v pečici, postavimo na štedilnik, vanjo damo maslo in olje.
  6. Čebulo in koromač pražimo nekaj minut, da posteklenita.
  7. Dodamo česen in premešamo, nato v ponev stresemo riž in znova premešamo.
  8. Kose piščanca vzamemo iz vrečke in z njih obrišemo odvečno marinado.
  9. Po rižu razporedimo piščanca, okoli pa vlijemo vrelo jušno osnovo z vodo. Ponev pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico. Po 30 minutah odstranimo pokrov in piščanca premažemo z oljem. Pečemo še 10–20 minut, odvisno od velikosti kosov piščanca.
  10. Po peki pustimo riž s piščancem 10 minut pri miru, nato meso prenesemo na krožnik, riž pa skuštramo z vilicami.
  11. Piščanca vrnemo v ponev in postavimo na mizo.

Priporočamo še: Kraljevska solata iz stročjega fižola

Datum Objave: 2.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

kosilohitro in preprostomesne jedipiščanecriž

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.