Pletenica: edini recept, ki ga potrebujete za ta velikonočni kruh
Odpri galerijo
A+ A-
Čista klasika velikonočnega omizja, tako jo peče Neli Selan in bo uspela tudi vam. Zvijajte pa po svojem lastnem navdihu.
Sestavine
Kvasni nastavek
- 20 g svežega kvasa
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 3 žlice mleka
Testo
- 500 g bele moke
- 10 g soli
- 250 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- 50 g masla
Premaz
- jajce ali maslo
Priprava
1. Najprej pripravimo kvasec: svež kvas razdrobimo v posodico, dodamo sladkor in mlačno mleko. Zmešamo in pustimo, da na toplem naraste.
2. Pripravimo testo: moko presejemo, v sredino naredimo jamico in vanjo dolijemo raztopljeno maslo, mlačno mleko in sladko smetano ter vzhajani kvasni nastavek. Ob robu posode po moki potresemo sol.
3. Zgnetemo v čvrsto testo, ga oblikujemo v hlebček, položimo nazaj v posodo in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo počivati in vzhajati 45 minut.
4. Iz vzhajanega testa spletemo kito, jo oblikujemo in povežemo v krog, na sredini pa pustimo luknjo za velikost kokošjega jajca.
5. Pečico vključimo na 200 stopinj.
6. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, nanj položimo oblikovano pletenico, in pustimo vzhajati še 30 minut.
7. Nato kruh premažemo z razžvrkljanim jajcem ali raztopljenim maslom in 7 minut pečemo na 200 stopinjah, nato zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo še približno 20 minut, odvisno od moči pečice in debeline naše pletenice.
Priporočamo še: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 30.3.2021 ob 07:03