Pljukanci s tartufi

Istrska klasika.

Sestavine

– 500 g gladke moke
– 250 g vrele vode, sol, olje

Omaka
– 2 rumenjaka, 30 g sladke smetane
– 50 g naribanega zorjenega kravjega sira
– oljčno olje s tartufi
– 25 g tartufa, črnega ali belega

Priprava

1. Na deski iz moke naredimo kupček in posolimo.

2. Na sredini naredimo jamico. Počasi prilivamo vodo in mešamo z vilicami: ko ne gre več z vilicami, gnetemo naprej z rokami, da dobimo gladko testo.

3. Testo mora potem počivati vsaj 45 minut.

4. Od testa trgamo za lešnik velike koščke in jih med dlanmi oblikujemo v tanke in dolge svaljke.

5. Kuhamo jih 6 minut v vreli slani vodi, odcedimo. Nekaj vode od kuhanja prihranimo, ponavadi pride prav pri omaki.

6. Za omako vse sestavine zmešamo v skledici, po potrebi prilijemo malo slanega kropa, da bo čim bolj kremasto.

7. Omako prelijemo po vročih pljukancih.

8. Nazadnje še veliki finale: s posebnim nožem na pljukance dramatično naribamo pravi tartuf: črnega, še bolje belega!

Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Recept: Marko Gorela, Kužina
Fotografija: Lovro Rozina, Vida Dimovska

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana