Po korakih: cimetovi polžki, kot jih pripravi mojstrica potice
Odpri galerijo
A+ A-
Testo za cimetove polžke naj bo voljno in svilnato. Medtem ko se pečejo v pečici, pripravimo preliv s sladko smetano in cimetom. Ko so pečeni, jih 15 minut ohlajamo, postrežemo primerno tople.
Sestavine
Za testo
- 600 g bele moke
- 400 g pirine moke
- 5 dcl mleka
- 100 g sladkorja
- 80 g masla
- 2 jajci
- 30 g kvasa
- 20 g soli
- vaniljev sladkor
Za premaz
- 250 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- cimet (po želji)
Za preliv
- 2,5 dcl sladke smetane
- 2,5 dcl mleka
- 100 g rjavega sladkorja
- cimet
Po korakih
1. Maslo na sobni temperaturi
Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča, saj ga bomo potrebovali za pripravo premaza.
2. Tekočo zmes dolivamo v moko
Obe moki zmešamo in presejemo v posodo. Pripravimo kvas, ki ga zmešamo z žličko sladkorja in pol decilitra mleka.
V loncu pogrejemo preostalo mleko, dodamo sladkor, sol, vaniljev sladkor, jajca in maslo. Vse skupaj premešamo v enotno tekočo zmes in jo počasi dolivamo v moko ter sproti mešamo.
Ko porabimo vso mlečno mešanico, dolijemo še kvas in počasi mesimo, dokler ne porabimo vse moke.
3. Testo naj vzhaja 1 uro
Testo naj bo voljno, mehko in svilnato. Posodo pokrijemo z vlažnim prtičem in damo na toplo, kjer naj vzhaja do dvojne količine, to je približno eno uro.
Zdaj pripravimo premaz. V posodi z električnim mešalnikom dobro premešamo zmehčano maslo, mu primešamo sladkor in nazadnje še cimet.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo širok približno 30 centimetrov. Namažemo ga s pripravljenim premazom in zavijemo kakor potico. Razrežemo na štiri centimetre široke kose ter jih polagamo na pekač, tako da se vidi polžek. Pustimo jih na toplem, da znova vzhajajo.
4. 15 minut + 10 minut + 15 minut
Pečemo 15 minut pri 180 ° C. Medtem pripravimo preliv. V lončku zmešamo sladko smetano, mleko, sladkor in po želji tudi cimet.
Pečene polžke vzamemo iz pečice in vsakega prelijemo s prelivom, lahko z žlico ali manjšo zajemalko.
Potisnemo jih nazaj v pečico in pečemo še od pet do 10 minut oziroma tako dolgo, da se preliv lepo zapeče.
Pustimo jih še 15 minut v pekaču, da se malo umirijo, šele nato tople postrežemo.
Nasvet
Polžke lahko naredimo tudi samo iz bele moke. Te je lažje narediti, ker ima moka več glutena, zaradi katerega se testo lepše oblikuje. Okusnejši pa so pirini, pravi Regina. Če komu ni do cimeta, naj ga preprosto izpusti.
Kar hitro k peki, ne bo vam žal!
Priporočamo še: Cimetke iz Celja: postale so pravi hit
Recept: Regina Eniko z domačije Pri Žnidarčk, Žiri
Naslovna fotografija: Kathariena/Getty Images
Datum Objave: 14.11.2023 ob 15:11